сряда, 28 април 2010 г.

Питки с трици


Продукти:

100 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
2 яйца
1 ч.л сол
150 гр. фини трици
300 гр. брашно тип 500
1/2 пакет суха мая /на д-р Йоктер/
щипка захар
1 с.л фини овесени ядки /за поръсване/

неделя, 11 април 2010 г.

Ароматни кошнички с яйце, сирене и кашкавал

Тези почивни дни най- използвания съд в къщи се оказа т. нар. bun tray или форма за симидчета.Първо реших да правя кюфтета, но нали не пържа заради децата, пък и имах изостанали няколко от великденските яйца експериментирах със смес за кюфтета, изпечени в компанията на резен сварено яйце. Та се получиха едини интересни печени кюфтета.
Днес сутринта станах с идеята да замеся тесто за пица, но половината ми остана и понеже обичам да хапваме прясно приготвена пица, остатъка реших да направя нещо различно. Мислих, мислих и импровизирах отново с тази тавичка за малки питки.

За тестото:
/за 24 питки/

  • 1 яйце
  • 350 мл. вода
  • 1 ч.л сол
  • 500 гр. брашно
  • 1/2 пакетче мая на Йоткер
  • щипка захар

За пълнежа:

  • 1 средно голям домат
  • 200-250 гр. сирене
  • 4 яйца
  • 150 грама настърган кашкавал
  • чубрица, червен пипер

Тестото разделих на 12 равни части, намаслих всяко секторче от тавичката и разстлах тестото. Във всяка получена тарталетка сложих половин резен домат и отгоре запълних със сместа от яйце, сирене и настърган кашкавал.Поръсих с подправки и запекох във фурната.
Всички в къщи останаха доволни.

неделя, 4 април 2010 г.

Лимонови кифлички с шипков мармалад




Продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. олио
  • 6 супени лъжици захар
  • 1 кубче мая
  • 1 кг. Брашно
  • кората на един лимон
  • 1 жълтък за подмазка
  • 1 бурканче шипков мармалад

Великденски курабии



Продукти:

4 яйца + 1 жълтък за намазване
1 ч.чаша мас
¼ ч.чаша олио
1 ч.чаша кисело мляко
1 ½ ч.чаша захар + захар за поръсване
1 лимон – кората му
2 амонячни соди
1 ч.л. сода бикарбонат
Брашно около килограм
Нарязани орехи /по желание/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...