събота, 26 юни 2010 г.

Пилешки руладини с маслини в сметанов сос




~*~ Продукти ~*~

800 гр. охладено пилешко филе /2 двойни/
100 грама бекон
100 грама кашкавал
16 зелени маслини с чушка
400 грама готварска сметана
2 големи глави лук
2 ч.л мека горчица

От филенцето правим 4 пържолки, нареждаме върху всяка бекона на тънки резени, отгоре кашкавала и по 4 маслини на всяка пържолка, нарязани на кръгчета. Завиваме пържолката и закрепяме с клечки за зъби. Запичаме ги на грил тиган, след което нареждаме в тавичка. През това време нарязваме на ситно лука, задушаваме го в тиган, добавяме горчицата и после сметаната. Заливаме пържолките, завиваме тавичката с фолио и печем около 30 минути в загрята на максимални градуси фурна. Преди да изключим фурната махаме фолиото и обливаме добре рулцата със сосчето. Оставяме във фурната докато изстива.

петък, 25 юни 2010 г.

Мъфини с череши и шоко чипс



~*~ Продукти ~*~

3 яйца
1 ч.ч прясно мляко
1 1/2 ч.ч захар
1 ч.л бакпулвер
300 грама брашно
50 грама масло /стайна температура/
1/2 флакон ванилова есенция на д-р Йоткер
50 грама шоко чипс
10-12 по-едри череши
щипка сол
* сладкарска боя


Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме в кухненски робот жълтъците и захарта, добавяме и прясното мляко. Смесваме брашното с бакпулвера и го сипваме при яйчната смес. Разбъркваме отново и добавяме маслото. Вадим полученото кексово тесто в купа. Отделно разбиваме белтъците с щипка сол до пухкав сняг. Аз лично оцветих сместта с червена сладкарска боя, но това може и да го пропуснете. Добавят се почистените от костилки череши, нарязани на едро и шоколадовия чипс. Най-накрая добавяме разбитите на сняг белтъци и бъркаме внимателно със шпатулка. Печем в загрята предварително на 180 градуса фурна до готовност.



От порцията излизат около 30 кексчета средна големина.

сряда, 23 юни 2010 г.

Питка



Търсейки наскоро рецепта за питка реших да направя тази

Тя пък се оказа сполучлива още от първия път, така че вече стана традиция у нас.
Като за зает човек като мен, веднага приложих рецептата за месене и втасване в машината за хляб, на програмата за тесто със втасване- получава се чудесно, просто спазвам последователността мокри продукти, сол, брашно, мая и захар

Ето и продуктите за машина за хляб:
1/2 пакетче мая на д-р Йоткер
1 ч ч прясно мляко
1 ч ч кисело мляко
1 ч л сол
1 с л захар
3 яйца / 1 жълтък оставям за намазване/
1/2 к ч олио
950 гр брашно /приблизително/

От полученото тесто отделих малка част за топката по средата, останалото количество разделих на две равни части. Едната половина разточих и намазах с мазнина, после завих на руло и разрязох еднакви по широчина диагонални ивици. От другата половина оформих малки топки, които наредих за външен кръг на питката. Ивиците наредих между централната и външните топки. Оставих за втаса и намазах с жълтък, разбит в малко прясно мляко.

вторник, 22 юни 2010 г.

Запеканка с пипер




~*~ Продукти ~*~

5-6 по-големи зелени чушки за пълнене
200 грама кашкавал
200 грама сирене
шепа маслини без костилка
1 ч.ч прясно мляко
3 яйца
1/2 ч.л чесън на прах
1/2 ч.л черен пипер
1 ч.л червен пипер

Изпичаме и обелваме пипера от люспите. Кашкавала настъргваме на едрата страна на рендето, а сиренето натрошаваме. Маслините нарязваме на ситно и разбъркваме заедно със сиренето и кашкавала. Разбъркваме добре и с получената смес пълним печените пиперки. Нареждаме ги в тавичка и поръсваме с подправките. Накрая заливаме с разбърканите с прясно мляко яйца и печем около 20 минути в предварително загрята на максимални градуси фурна.

неделя, 6 юни 2010 г.

Кроасани


Бях около 12-13 годишна, когато за първи път чух думата "кроасан". Първоначално опитахме онези малки маслени кифлички без пълнеж, в последствие понятието се комерсиализира и придоби най-разнообразни форми и вариации. Много фирми се заеха да произвеждат кифлички с какъв ли не пълнеж, но моята представа за кроасани е точно като тези, които ще ви предложа сега. Рецептата я взаимствах от тук, като я адаптирах за машина за хляб в основната част като месене.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...