сряда, 28 юли 2010 г.

Заешко печено със сметана и зеленчуци




~*~ Продукти ~*~

1/2 заек /при мен е купешки, не отглеждаме такива животни/
1 пак. зеленчуков микс Бондюел
500 мл сметана за готвене Хопла
1 ч.л сол

Сваряваме заешкото месо. В получения бульон разтваряме солта, месото слагаме в тавичка в която предварително сме изсипали зеленчуците. Заливаме ги с бульона и печем до готовност, като обръщаме месото да се изпече от всички страни /около 40 минути общо/. Накрая доливаме сметана в тавичката и запичаме колкото да се сгъсти.

понеделник, 19 юли 2010 г.

Пипер с чеснов пастет




~*~ Продукти ~*~

300 гр. извара
200 гр. заквасена сметана
100 гр. синьо сирене Дор Блу
3 твърдо сварени яйца
1 ч.л чесън на прах
1 ч.л сол
1/2 ч.л черен пипер
2 шепи зелени маслини с чушка
5 големи зелени пиперки

Почистваме и измиваме пипера. Всичките продукти размесваме добре, като накрая слагаме само маслините. С получения пастет пълним чушките. Оставяме в хладилник за час да починат и да се омесят добре. Поднасяме като нарязваме под ъгъл около 2 сантиметра широки ленти от всяка чушка.

петък, 16 юли 2010 г.

Празнична пита




Лесна вкусна и мнооого пухкава. Рецептата отново е за машината за хляб, като продуктите се слагат по реда на изброяване:

1 кофичка кисело мляко
1 яйце и 1 белтък /втория жълтък за намазване/
2 ч.л сол
5 с.л олио
650 грама брашно
2 с.л захар
1 пакетче суха мая /7 грама/
семена според вкуса за поръска

Включваме машината на програмата за тесто със втасване. След като приключи програмата вадим готовото тесто върху набрашнена повърхност. От тук нататък работи вашето въображение. В случая аз разделих питката на 8 равни парчета. Пет от тях разделих на още две и от всяка половинка направих шнурче, всяка двойка шнурчета кръстосах и от трите сплетох плитка, събрах й двата края а с 4тото шнурче направих кръг около нея. Останалите три разточих много тънко, върху всяка полях мазнина и разнесох добре и наложих трите кори една върху друга. После завих на руло, на което отрязох по 3 тънки кръгчета от двете страни. Остатъка разделих на 4 еднакви правоъгълника, които срязох по диагонал, а всеки получен триъгълник в острата час срязох с ножица. Получените форми нареждаме в тавичка с домакинска хартия, която предварително сме намазнили. След като наредим тестото в желания вид го намазваме с разбития с малко прясно мляко жълтък и го поръсваме с мак и сусам. Покриваме питката и оставяме да втаса поне час /или докато удвои обема си.

След това печем на 160-170 градуса до придобиване на кафеникав загар. Вадим от печката и поливаме с разтопен в МВ мед.

сряда, 14 юли 2010 г.

Пълнени домати



В разгара на лятото сме, макар и не толкова горещо през тази година. Лятното време и жегите подтискат апетита и ни си иска само да залъжем набързо стомаха, като си оставим достатъчно място за течности. Лично аз предпочитам леки и бързи храни, близко до сурвия вариант на пресни зеленчуци. За щастие разполагам с едни безкрайно работливи баба и дядо, които се грижат на трапезата ни винаги да има домашно отгледани пресни зеленчуци, яйчица и месо. Днес гледайки предаването на колегата ;) Звездев, реших да импровизирам по предложената от него рецепта и спретнах едни Пълнени домати. За приготвянето им са нужни:

6 по-големи домата
100 грама топено сирене
100 грама пушен свински врат
100 грама кашкавал
6 яйца /или 12 пъдпъдъчи/
2 с.л олио

Изрязва се капаче от върха на домата и с малка лъжичка се издълбава вътрешността му. Аз лично смятам да използвам вътрешността за чеснов сос утре :). Оставаме обърнати доматите върху решетка за около час да се изцедят добре /и чакаме да се прибере детенце от детска градина, за да ни помогне в готвенето :)))/. През това време нарязваме на ситно пушеното филе, насъргваме кашкавала на ситната страна на рендето и нарязваме 6 филийки от топеното сиренце.
След като се изцедят доматите и разпределяме равномерно количество от плънката във всеки- филе, кашкавал и отгоре топено сирене. Последно чукваме по яйчице във всеки домат, нареждаме ги в тавичка и поливаме с мазнина. Печем около 15 минути във фурна с вентилатор на максимални градуси. Да ви е сладко.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...