неделя, 15 август 2010 г.

Торта с мус и горски плодове



Отново съм на работа след двумесечната отпуска, времето за готвене и още повече за снимане на приготвеното винаги не ми стига, но днес имам повод- имения ми ден. Още миналата седмица се замислих какво би било добре да направя и понеже сега е разгара на плодовете, а и е доста горещо единственото добро предложение ми се стори за плодова торта. Плодовете обаче, трябваше да са комбинирани с нещо и мислейки по темата реших, че биха се комбинирали добре с мус. За завършек на идеята, тъй като не ми се печаха блатове в тази жега се измързеливих и купих бишкоти. И така, ето какво сглобих:




~*~ Продукти ~*~


4 пакета /единични/ бишкоти
1 пак. сирене Филаделфия натурално
500 мл. прясно мляко
3 пак. желатин /на д-р Йоткер/
150 мл. прясно мляко
5-6 с.л пудра захар
100 гр. натурален шоколадов чипс
500 грама плодове- аз използвах арония, малини и червени боровинки
* червена сладкарска боя- опция

Първо правим мус-а. Разтваряме пакетче и половина желатин в около 100 мл вода. След като набъбне го разтваряме на водна баня. През това време в кухненския робот разбиваме сметаната със сиренето Филаделфия. Шокочипса заливаме с прясното мляко и стопяваме на водна баня /или във микровълновата за кратко/. Наливаме шоколадовата смес при сметаната и разбиваме добре. Накрая в чиста купа смесваме желатина с останалите продукти. Добавяме и сладкарската боя /ако използваме такава/.
От бишкотите отрязваме по половин сантиметър в единия край, за да можем да ги наредим вериткално по стената на тортената форма. Остатъците, за да не хвърлям, а и трудно се реди кръгла форма с правоъгълни бишкоти използвах за дъно на тортата. След като наредим страницата, нарязваме останалото количество бишкоти на равни парчета. Изливаме получения мус върху бишкотите и прибираме в хладилник поне за няколко часа/ може и за вечер/.
Тук вече ще променя метода по който аз действах, защото смятам, че търпи развитие към по-добро. Плодовете аз измих и подсуших добре /на домакинска хартия/, след което ги изсипах върху мус-а и отгоре поръсих с пудра захар. Оставих така в хладилника за няколко часа и след това забърках нова порция желатин /1 пакетче в около 50 мл. вода, след което стопяваме на водна баня и добавяме към 450 мл. вода с половин ванилова есенция/. За другия път бих наръсила плодовете от предната вечер с пудра захар, а на другия ден бих сварила за кратко на котлона, след което да добавя желатина с водата и чак като стегне да залея мус-а. Така би се получил по-хомогенен плодов слой, за разлика от случая при мен- разделен и плодовете се пръскаха.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...