неделя, 27 февруари 2011 г.

Pumpkin biscuits




Днес отново на "гости" в уютният и безкрайно богат на идеи блог на Дими http://dimitranas.blogspot.com/ с една свежа рецепта за тиквени бисквитки. И без това имах половин тиква на терасата, която се чудех какво да правя, тази рецепта мигновено ме грабна.

http://dimitranas.blogspot.com/2010/12/blog-post_22.html

Моите не станаха толкова наситено оранжеви, защото смесих налични бои, а и нямах тиквени семки, та използвах орехови ядки. Но почти запазих идеята за вкусни сладки. Опитайте, няма да съжалявате. Моята идея- при оформянето на бисквитки можете да ползвате две малки лъжички, потапяйки ги в мазнина, вместо да го правите с ръце.

събота, 26 февруари 2011 г.

Exotic cake


~*~Продукти~*~

3 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 бакпулвер
1 пак. ванилена захар
1 ч.ч захар
1 1/2 ч.ч брашно
1/3 ч.ч олио /или разтопено масло/
1 манго
1 банан


за глазурата:

1 мандарина
200 гр. пудра захар

крокан:

100 грама орехи
2-3 с.л захар

Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците с щипка сол разбиваме на сняг в кухненския робот. Мангото и банана пасираме на пюре. Разбиваме жълтъците заедно със захарта и ванилената захар. Добавяме към тях киселото мляко, разбъркано с бакпулвера и разбъркваме добре. Прибаваме и олиото и брашното на няколко порции. След това изсипваме плодовото пюре и разбъркваме отново добре. Последно добавяме белтъците на сняг и бъркаме в една посока със силиконова шпатула, докато се разнесат белтъците.
Печем в намаслена тавичка на 180 градуса около 40 минути на средно ниво на фурната.
През това време приготвяме глазурата- измиваме добре мандарината и настъргваме кората й, като гледаме да не задълбаем до бялата част под нея. След това изцеждаме сока на мадарината, към него добавяме коричките и 200 грама пудра захар и разбъркваме до хомогенна смес.
Орехите смиламе в кухненски робот на ситно. Захарта разтапяме на котлона до карамелен цвят и изсипваме смлените орехи вътре и бъркаме 10-15 секунди. Махаме сместта от котлона и я разстиламе върху домакинска хартия и отделяме настрана да стегне добре. След като се втвърди натрошаваме леко и отново смиламе в робота. ПОлучава се много фин крокан.
Изстиналият кекс вадим от формата /аз бързах и го извадих топъл- не правете моята грешка, защото се разкъсва/, заливаме с глазурата и отгоре поръсваме с крокана. Аромата е неустоим.

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Tunkerbell birthday cake



Благодарение на тортената библиотека на готварския подфорум на Бгмамма и на прекрасния блог на Димитрана се престраших да направя "официална торта" за рождения ден на детето. Любимата й героиня напоследък беше феята Тинкърбел, за това решихме тя да е тематиката на тортата.
А ето и какво съдържа:

Блат:

8 жълтъка
4 белтъка
100 грама захар
80 грама брашно
20 грама царевично нишесте
лимонова есенция
http://dimitranas.blogspot.com/2009/03/sweet-sprig-cake-step-by-step.html


Крем:


1 консерва карамелизирано кондензирано мляко /Дулсе де лече/
2 пак. пудинг карамел на д-р Йоткер
1 литър прясно мляко
7-8 лъжици захар
300 гр. масло

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.msg8948029#msg8948029


Как се приготвя:

*блата- жълтъците се разбиват с лъжица захар и щипка сол, белтъците с останалата захар се разбиват на сняг. Брашното и нишестето се смесват. Добавяме белтъците към жълтъците и внимателно разбъркваме, само в една посока и загребвайки добре отдолу в купата. Накрая добавяме на няколко пъти и брашното и разбъркваме отново внимателно. Печем във фурната в правоъгълна тавичка, върхи предварително постлана хартия за печене. Фурната трябва да е предварително загрята до 230 градуса, следете блата да не прегори /трябва да го извадите докато е леко розов/.
Трябваха ми три порции от тези, може и още, за по-голяма торта :) На третият вече правех сместта със затворени очи, оказа се лесен и приятен за правене блат, а аз толкова се страхувах.

*крем- разбиваме млякото и маслото до хомогенна смес, пудинга се приготвя по описания начин и когато изстине се добавя към маслената смес

След като изпечем блатовете ги оставяме върху предварително намокрена хавлия, всеки режем на еднакви по широчина ленти и намазвам с крема. Изпекох и две кръгли подложки, всяка с по 2-3 лъжици от сместта за блатове. Завиваме една по една всяка лента върху подложката до получаване на желаната големина. Накрая увиваме всяка част със свежо фолио и оставяме за една вечер в хладилник да стегне добре. На другият ден намазваме повърхността с конфитюр от кайсии. Покриваме с разточен фондан, а украсата е въпрос на въображение.
Честит рожден ден, моя слънчева Стефания!

неделя, 20 февруари 2011 г.

Pancakes



~*~Продукти~*~

2 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 пак. ванилова захар
1 бакпулвер
7-8 с.л брашно

Разбиваме яйцата добре, бакпулвера и ваниловата захар изсипваме при киселото мляко и разбъркваме. Смесваме яйцата и киселото мляко и последно добавяме на порции брашното до достигане на желаната гъстота на сместта. След като изпечем намазваме всяка с парченце масло.

събота, 19 февруари 2011 г.

Лимонови мъфини с топинг манго




~*~Продукти~*~

3 яйца
1 ч.ч тръстикова захар
1 ч.ч кисело мляко
1 бакпулвер
1 с.л лимонова есенция
*2 ч.ч брашно
**жълта сладкарска боя

* добавя се по малко до достигане на желаната кексова консистенция
**опиция- за подсилване на цвета

Разбиваме яйцата със захарта докато почнат да правят хубави балончета. Добавяме есенцията и разбъркваме добре. Слагаме бакпулвера в киселото мляко и разбъркваме, след което добавяме при яйчната смес. Накрая добавяме на порции брашното. Разсипваме получената кексова смес във формички за мъфини /по супена лъжица/. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. От една доза се получават 22-24 средни по големина кексчета.

крем с манго

1 кут. топено сирене Филаделфия
1 консерва компот от манго
пудра захар за подслаждане

неделя, 13 февруари 2011 г.

Портокалов кекс със сушени плодове



~*~ Продукти ~*~

4 яйца
1 ч.ч захар
1 бакпулвер
1 ч.ч кисело мляко
1 1/2 брашно /може да се наложи да добавите/
щипка сол
100 грама сушени плодове
1 портокал
2 с.л какао

за глазурата:

100 гр готварски шоколад
30 гр масло

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Белтъците заедно със щипка сол разбиваме в кухненския робот. Добавяме бакпулвера към киселото мляко и разбъркаваме добре с яйчната смес. Остъргваме кората на портокала, който сме измили добре, а след това изцеждаме и сока му. Добавяме ги при сместта. Накрая добавяме и брашното и разбъркваме до гъста кексова смес. Последно на части прибавяме белтъците и разбиваме внимателно до хомогена смес. Отделяме една купичка от сместта и я разбиваме с 2 лъжици горчиво какао. В бялата смес прибавяме сухите плодчета и разбъркваме внимателно. Изсипваме сместа в предварително намаслена форма за кекс /аз слагам и малко царевично нишесте/ и след това внимателно, правейки път с лъжицата изсипваме и какаовата смес. Печем на 150-180 градуса около 40 минути.
Глазурата прриготвяме в микровълновата, като разбъркваме до полочаване на хомогена смес. След като е готов кекса го заливаме и оставяме да изстине.

петък, 11 февруари 2011 г.

Double choco cookies



~*~Продукти~*~

2 ч.ч брашно
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л сол
125 гр. масло на стайна температура
6 с.л кафява захар
6 с.л бяла захар
2 яйца
50 грама натурален шоколад
50 грама бял шоколад
50 грама на едро нарязани бадеми



В отделна купа смесете брашното с бакпулвера и солта. Разбийте маслото с двата вида захар на гладък крем с миксера. Прибавете към сместа едно по едно яйцата, като изчакате първо хубаво да се разнесе предното. Накрая на порции добавяйте от брашното и омесвайте внимателно. Последно се добавят ядките и на едро нарязания шоколад. С лъжица вземете от готовата смес, оформете на бисквитка и сложете върху предварително подготвена тавичка с хартия за печене. Бисквитките се пекат около 15 минути на загрята до 170 градуса фурна /следете като почнат да порозовяват да ги извадите/. След като ги извадите, оставете за малко в тавичката и накрая оставете на решетка да изстинат добре. Приберете в подходящ съд /метална кутия, или найлонов плик/ и оставете няколко дни да поотлежат.

понеделник, 7 февруари 2011 г.

Ръжен хляб


~*~ Продукти ~*~

140 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ч.л сол
2/3 ч.ч ръжено брашно
2 ч.ч бяло брашно
1 ч.л захар
1 пакетче суха мая /д-р Йоткер/

Поставете продуктите в изброената последователност в машината за хляб. Включете на програма за бял хляб за 1000 грама. След последното месене извадете тестото и го оформете с малко мазнина. Оставете в намазнена тавичка да удвои обема си и печете на 180 градуса на вентилатор. При желание намажете с разбит жълтък и поръсете с мак, сусам или овесени ядки.

Витаминозна салата



По идея от
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=44858.msg796382
~*~ Продукти ~*~

1 буркан маринована червена капия
2 големи моркова
100 грама сирене
шепа маслини
босилек

чеснов прах
зехтин
сол
сока на половин лимон
смлени орехи за поръсване

Настъргваме морковите на средното ренде, нарязваме чушките на ситно и ги омесваме, подправяме със зехтин и прясно изцеден лимонов сок. Аранжираме с нарязано на кубчета сирене, поръсено със босилек и маслините. Наръсваме отгоре смлени орехи.

събота, 5 февруари 2011 г.

Пица


Не мога да повярвам, че не съм публикувала още рецепта за пица :)
То, не че е кой знае каква философия, най-често правената закуска вкъщи или ядене за изчисти хладилник.
В общи линии ползвам едно и също тесто, а отгоре всичко е въпрос на фантазия и налични продукти. Та, тестото:

330 мл гореща вода
щипка сол
500 грама брашно
1 пак. суха мая
щипка захар

Продуктите се поставят в машината за хляб в изброената последователност на програмата за тесто с втасване. След като е готово го разделяме на две равни части и всяка разстиламе в предварително намазнена тавичка. Първо сипвам доматен сос, отгоре колбас, ако съм решила да сложа, гъби, маслини, кисели краставички, най-отгоре топено сирене и настърган на едро кашкавал. Поръсвам с босилек и мащерка, слагам няколко парченца масло и запичам на програмата за пица във фурната.

четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Fondant Fancies



175 грама масло /безсолно/
150 грама пудра захар
175 грама брашно
3 яйца
1 пакетче бакпулвер /на д-р Йоткер/
1 бурканче сладко от кисел плод /ползвах кайсиево/

за глазурата:

90 грама пудра захар
100 грама шоколад /натурален или бял/
*боя за сладкиши /ако ползвате бял шоколад може да оцветите глазурата в желан цвят/
25 грама масло
100 мл. гореща вода

Разбиваме захарта с маслото до побеляване в кухненски робот. Добавяме едно по едно яйцата, като изчакваме предишното да е размесено добре.Накрая добавяме на няколко пъти брашното, смесено с бакпулвера и разбъркаме внимателно в една посока.
Печем в предварително загрята фурна на 175 градуса до порозовяване на блата.
След като изстине го разрязваме на две и намазваме сладкото, след което отново го събираме. Нарязваме получената торта на малки квадрати.

За глазурата загряваме тенджерка с вода на котлона. Слагаме отгоре купа, така че да не допира водата. Слагаме шоколада и маслото и разбиваме докато се разтопят. СЛед това прибавяме пудрата захар на части и накрая доливаме от горещата вода, като следим консистенцията да не стане много водниста /може да не използвате цялото количество вода/. Отнемаме от котлона и изчакваме да поизстине малко.
На всяко парченце от кекса слагаме по лъжичка маскарпоне /аз разбих сладкарска сметна на Хопла/ и поливаме отгоре с изстиналата глазура.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...