понеделник, 25 април 2011 г.

Пърленка от пълнозърнесто брашно



След голямото великденско похапване реших днес да се отдадем на нещо разтоварващо, защото все пак трябва нещо да се яде. През целите пости ми липсваха най-много сиренето и кашкавала, за това сега ще наблегна на тяхната консумация. Като помислих как мога да ги съчетая ми дойде на ума този тип тестено изделие- пърленката. Тестото е стандартно за пица, а плънката в случая- сирене, кашкавал и малко обезсолено масло. За завършек- малко сух босилек за аромат и цвят :) Слънчев Великден и весели празници на всички.

Тесто:

350 гр. бяло брашно
150 гр. пълнозърнесто брашно /готова смес на Техра/
1 ч.ч топла вода
1 пак. суха мая /7 гр./
1 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л олио

Плънка:

100-150 грама сирене
100 гр. кашкавал
30 гр. краве масло
щипка босилек

Смесваме двете брашна в купа, правим кладенче, е което изсипваме маята и захарта. Заливаме маята с чашата топла вода и започваме да месим на ръка. След като се поуплътни тестото добавяме солта и продължаваме да месим. Накрая добавяме олиото и продължваме да месим до получаването на гладко тесто. Разделяме тестото на две и от всяка топка разточваме тънък кръг /не повече от 2 мм дебелина/. Натрошаме сиренето, а върху него настъргваме на едро кашкавал. ОСтавяме във фурната на максимални градуси докато се зачерви кашкавала и вадим. Намасляваме ръбовете на пърленката, а останалото количество от маслото нарязваме на тънко и нахвърляме върху пърленката. Накрая ръсим босилек и поднасяме топла.

петък, 22 април 2011 г.

Козуначени рула



Ами отново рецептата на Танита, с малка импровизация от мен- слагам мас вместо масло и само лимонова есенция, вместо настъргана лимонова кора
2 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
около 1 ч.ч прясно мляко*
¼ чаша разтопена мас
1с.л ром(по желание)
1 ч.ч захар
1/2ч.л. сол
около 4 и 1/4 - 4 и 1/2 ч.ч. брашно(в машината ми с една бъркалка отива около 4 и 1/4 ч.ч, в тази с две бъркалки 4 и 1/2 ч.ч.)
1 с.л. суха мая

Продуктите се добавят в реда, в който са изброени и се пуска програмата за "Тесто с втасване" /при мен- час и половина/. След като свърши програмата изключете за малко и отново пуснете същата- стават два цикъла. След края на повторената програма изваждаме тестото на леко набрашнен плот, разделяме на равни части според идеите които имаме- при мен беше на шест равни топки.
Всяка топка разточих на тънка кора и намазах с различна плънка /боровинково сладко, сливов мармалад, течен какаов крем "Нукрема"/. Получих три рула с различна плънка.
Всяка разточена платка навивам на руло, а рулото цепвам по дължина през средата като внимавам да не го разрежа до долу. От всяка плънка правя два фитила, като ги усуквам един с друг, след което поставям рулото в тавичката, в която ще се пече и оставям отново да втаса.



След като втаса двойно го намазвам с разбит в малко вода жълтък и поръсих с кафява захар /че ми беше свършила бялата, тук обаче може добре да стои макова поръска, сусам или филитирани бадеми/, слагам във фурната на 40 градуса и при повторно удвояване на обема увеличавам градусите на 160 и пека до готовност /може да проверявате с клечка за зъби готовността, но след като вече е хванало хубава коричка/. Весели празници на всички, здраве и благополучие.

вторник, 19 април 2011 г.

Фалшива дроб сърма



Никак не обичам замразените продукти, особено меса и ако мога ги избягвам, макар че не съм сигурна до колко точно пресни са "охладените" продукти предлагани на нашият пазар и дали изобщо има такива. На прага на най-големия християнски празник- Великден и пролетният Гергьовден и обилното преяждане с агнешко месо и дроб сърма ви предлагам друг "прочит" на това толкова разпространено ястие.

500 гр. пилешки дробчета
350 гр. пилешки воденички
1 ч.ч ориз
3-4 стръка пресен лук
2 големи моркова
домат от консерва
сол, кимион, черен пипер, пресен гьозум /джоджен/

Сваряваме дреболийките добре и ги нарязваме на сравнително дребно. Лука нарязваме на ситно, а моркова настъргваме на ситната страна на рендето. С част от бульона задушаваме лука и моркова. Добавяме при тях и дреболиите, подправките, домаите и последно измитият ориз. След като се изпари водата изсипваме съдържанието в тавичка и заливаме с 4 ч.ч вода. Печем до готовност /около 40-50 минути/. Поднасяме поръсено с прясно нарязан джоджен, или подправка по наш избор. Добър апетит.

неделя, 17 април 2011 г.

Козунаците на Танита



Днес реших да изпробвам тази вкусна рецепта, от толкова време се наслаждавам на прекрасните снимки, и страхотните конци които ни показва Танита.



Можете да видите рецептата на блога на Танита, а аз ще споделя как направих моите- спазвайки последователността указана в блога, не сложих само настъргана лимонена кора, а 1/2 ч.л лимонова есенция на д-р Йоткер. Тестото премесих два пъти на програма Тесто /1:30 часа по моята машина/. След това оставих 2-3 часа да си втасва вътре. После извадих, на намазнен плот разделих тестото на две, от половината направих три фитила, които оплетох на обикновен козунак, намазах с разбития с малко вода жълтък и поръсих със захар. От другата половина отново направих три топки, разточих на намазнения плот всяка, на една поръсих какао и захар Мусковадо, а на другите две- поръсих желирани бонбонки. Усуках три фитила, след това завих в кръг и поставих в овална форма. Оставих около час и половина на стайна температура да втасва, след което сложих на 40 градуса във фурната. След като удвоят обема си, увеличаваме градусите на 180 и печем до готовност /поне 40 минути/.
Надявам се да съм била от полза. Аромата е невероятен, чак съжалих, че постя за първи път от близо 40 дена.

Тутманик


4 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч прясно мляко
1 пак. суха мая
1 ч.л сол
1 ч.л захар
4-5 ч.ч брашно
200 грама сирене

Разбиваме добре яйцата. В прясното мляко разтваряме сухата мая и добавяме лъжичката захар. Угасяваме содата в киселото мляко. Смесваме двете млека с яйцата и разбъркваме добре. Добавяме брашното и омесваме средно меко тесто. Разделяме тестото на равни топки /в моят случай 8/, всяка разточваме с помощта на мазнина на тънко и натрошаваме сирене колкото кибритена кутийка отгоре. Навиваме фитил, усукваме го и редим в тавичка. Оформянето е по желание- като вита баница, или на отделни розички. ОСтавяме да втаса около час, след което заливаме с едно яйце, разбито в малко прясно мляко. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

четвъртък, 14 април 2011 г.

Козуначени питки




~*~Продукти~*~

3 яйца
125 мл прясно мляко
щипка сол
кората на един лимон
150-170 гр захар
600-650 гр брашно
100-120 мл мазнина /ползвах олио/
1 суха мая на Йоткер

Пуснах първо на програмата за бял хляб да се омеси тестото, сипвах половината мазнина на няколко пъти, изключих преди да почне да втасва
след като изчаках определеното време включих на най-дългата програма, първо е затопляне, после меси няколко пъти, долях и останалата мазнина няколко пъти и оставих да втасва около 40-50 минути
след това извадих, премесих и разделих тестото на две, първата половина направих на козунак, а от втората тези питки- разделих тестото на 12 равни части, направих фитили от всяка, като всеки фитил вързах на възелче и сложих във формата за мъфини
поръсих със захар, изчаках да удвоят обема си, след което ги сложих във фурната на 40 градуса да се надигнат още и доопекох на 180 градуса до приятен загар на тестото.
Да ви е сладко- рецептата е от моя колежка- Мерси, Дари, страхотно се получиха!


и козунака

сряда, 13 април 2011 г.

Овесени бисквитки със сухи червени боровинки и орехи




На края на постите още едно вкусно и съобразено с този режим на хранене предложение.

100 гр. фини овесени ядки
100 гр. типово брашно
1 бакпулвер
80 гр. кафява захар Мусковадо
60-70 мл. топла вода
50 мл. маргарин /или олио/
100 гр. сушени червени боровинки
100 грама орехи

* опция- кокосови стърготини за поръсване

Омесваме сухите съставки и поливаме с топлата вода. Объркваме до хомогена смес и добавяме мазнината. Последно добавяме сухите плодове и орехите, които само сме накълцали /да не са ситно смлени/. Приготвяме си две лъжици, вземаме с едната от сместа и оформяме бисквитките с помощта на другата върху предварително покрита с хартия за печене тавичка. Поръсваме всяка бисквитка с кокосови стърготини. Печем на максимални градуси за около 15-20 минути.

неделя, 10 април 2011 г.

Сьомга с лимонов дресинг и пресни картофи



по идея от http://loisslokoski.blogspot.com/2011/04/salmon-with-green-asparagus-spring.html

/продукти за две порции/

300 гр. филе от сьомга
1 лимон
пръчка лимонова трева
10-на листа див чесън
20 грама масло
1 ч.л чесново брашно
сол, черен пипер на вкус
2 средно големи картофа
1 ч.л горчица

Филето от сьомга изпичаме на грил тиган за няколко минути от двете страни. То пуска мазнина, която отделяме в купичка, в която добавяме сока на половин лимон, горчицата, малко сол и чесново брашно. От кората на лимона отделяме едно парче, което изчистваме добре от бялата месеста част и я нарязваме на ситно. Добавяме към дресинга.
Картофите нарязваме /но не до долу/ на сектори от по 2-3 мм. Посоляваме ги, намазваме с масло на стайна темепература. Завиваме ги във фолио, в което сме сложили лимонена трева, копър и див чесън, нарязани на ситно. Печем ги във фурна, на най-долното ниво около 40 минути. При сервиране поливаме сьомгата с дресинга. Поднасяме с добре охладено бяло вино.

събота, 9 април 2011 г.

Американски палачинки




~*~Продукти~*~

300 мл. прясно мляко
1 яйце
200 гр. брашно с набухвател
1 ч.л бакпулвер
ванилова захар
20 гр. масло /на стайна температура/

Всички продукти се смесват и разбъркват до получаването на хомогенна смес. Палачинките се "пържат" в тиган, като слагаме по малко масло преди всяка нова палачинка.
Поднасят се най-често с боровинки и малини, кленов сироп, сметана- в моят вариант- с пресни боровинки, мед и пудра захар.

сряда, 6 април 2011 г.

Пиле със сметана и пресен лук




~*~Продукти~*~

1 бр. двойни пилешки гърди /аз обикновено си вземам цяло пиле и си го правя на порции, гърдите винаги ги отделям за подобен вид ястия/
2 връзки пресен лук
150 гр. пушен врат
сол, лимонов сок
1 кут. животинска сметана за готвене

Нарязва се пушеното месо на дребно, а пилешкото филе на кубчета. Задушават се заедно на тефлонов тиган. Добавят се подправките и след това нарязаният на едро пресен лук. След като поомекне леко лука добавяме и сметаната и изключваме котлона, като оставяме тигана да покъкри. По желание поръсваме с настърган кашкавал или пармезан. Да не забравите да си налеете и чаша хубаво бяло вино /като траминер например :)/

вторник, 5 април 2011 г.

Козунакът на Venetta



500 гр брашно
2 бр. малки яйца
120 гр захар
170 мл прясно мляко
9-10 грама суха мая
50 гр масло
1 с.л. олио
Всички продукти, трябва да са със стайна температура. Поставят се в купа и тестото се омесва миксера като за целта се ползват бъркалките за тесто /аз ги месих на ръка, а тестото ми втасва на стайна температура около 7-8 часа- това се наложи, защото замесих късно вечерта и оставих тестото да нощува в изключена фурна/
След като тестото започне да се отделя от стените на съда (то е сравнително меко, но не се разлива) се вади и се сгъва на няколко пъти. След като втаса се дели на 6 равни части /може да ги претеглите за по-достоверно тегло/. Аз направих два варианта- от три от топките едната разтеглих като блат и поръсих с какао, след което навих на фитил и усуках с останалите два фитила без какао. Другите три топки направих на фитили, които сгъвах по средата и усуквах заедно, след което оформям кръг- наредих ги в овална тавичка, получи се интересна форма. Козунаците втасват на 40-50 градуса до удвояване на обема, след което намазваме с яйце и олио и поръсваме със захар /аз ползвах кафява- доста ароматно става с нея/. Печем на 170 градуса до готовност.


Рецептата е публикувана със знанието на нейният автор, можете да я намерите в оригинал на блога на Венета

събота, 2 април 2011 г.

Заешко в гювеч



Аз може и да постя, но останалата част от семейството си хапват месни и млечни произведения, и то с доста апетит. За съботно-неделната трапеза си трябва нещо по-солидно, за това снощи извадих от камерата заешкото месо и днес спретнах измислица в гювеч.


~*~Продукти~*~

1 цял заек- около 1,5 кг
1 буркан консервирани домати
6-7 средно големи пресни картофи
5-6 големи глави стар лук
3-4 моркова
сол, брашно за запържване на месото, девисил

Нарязваме заека на порции, посоляваме, овалваме ги в брашно и запържваме. Слагаме месото в глинения гювеч, а в мазнината задушаваме картофите, морковите и лука, нарязани на едро. Изсипваме зеленчуците върху заешкото, отгоре изсипваме буркана с домати. Добавяме подправки на вкус и сол, доливаме половин буркан вода и печем на загрята фурна около 60-90 минути.

Пълнозърнести питки с маслини




С напредване на постите ми става все по-трудно да измисля ядене за себе си, не че няма достатъчно постни такива, но ми се иска да е разнобразно през всеки ден от Великият пост. Влизайки в месец април, все повече предусещаме пролетта, замирисва на свежо, чисто- на природа. Вчера в магазина мернах тиквички- със сигурност не са от най-истинските, но ми се прииска да си хапна. И понеже любимата ми рецепта- подлучени с кисело мляко и чесън в момента е мираж за мен реших да импровизирам- защо не маргарин, овкусен с чесън и подправки, намазан на питка, в комбинация с гриловани тиквички и пресни зеленчуци. Ето рецептата за питките:

~*~Продукти~*~

370 гр. бяло брашно тип 500 /ползвам Софимел екстра/
180 гр. брашно Грахам /на Техра/
250 мл. топла вода
1 с.л захар
7 гр. мая /на д-р Йоткер/
2 с.л зехтин
1 с.л сол
10-на маслини без костилка, нарязани на ситно

за поръсване: едра сол, маково семе, босилек, зехтин за намазване

Двата вида брашно се смесват и се пресяват. Слагат се в купа и се прави кладенче, в което слагаме маята и захарта, а отгоре наливаме водата на порции, като разбъркваме внимателно. След като се усвои водата, наливаме мазнината и отново разбъркваме. С ръка доомесваме тестото до гладко такова и оставяме в купата да удвои обема си. След това поръсваме със сол, добавяме маслините и отново премесваме. Разделяме го на 8 равни части и от всяка оформяме топка. Нареждаме ги в тавичка, покрита с домакинска хартия, намазваме със зехтин и поръсваме с подправките и солта. Оставяме около 30 минути да втасат отново. Печем на 220 градуса до зачервяване.

петък, 1 април 2011 г.

Домашен кекс




~*~Продукти~*~

*2 яйца
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч захар
1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч топла вода
1/2 ч.ч олио
1 ч.л лимонова есенция /или настърганата кора на един лимон/
щипка сол
1 с.л какао
пудра захар за поръсване

*имах само толкова, иначе около 4-5 яйца по-биха подхождали :)))

Разделяме белтъците от жълтъците. РАзбиваме жълтъците със захарта. Добавяме прясното мляко, водата и мазнината. Разбъркваме добре. Добавяме лимоновата есенция /настърганата кора/ и отново бъркаме. ПОследно добавяме брашното на порции, с добавеният бакпулвер в него. От получената смес отделяме 1/3, в която добавяме какаото и разбъркваме добре. Белтъците разбиваме на сняг с щипка сол. В предварително намаслена кексова форма изсипваме първо светлата част от кексовото тесто, след това разбитите на сняг белтъци и последно какаовата смес. С остър предмет и леко въртеливи движения омесваме горните слоеве на кекса. Печем на 180 градуса около 40 минути. След като го извадим оставяме да поизстине и поръсваме с пудра захар.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...