сряда, 20 юли 2011 г.

Пилешко роле с бекон и топено сирене




Продукти:

4 парчета пилешко филе /около 500 грама/
4 парчета бекон
1/2 кутийка топено сирене на триъгълничета
царевично брашно за овалване
1/2 ч.л розмарин
1/2 ч.л босилек
сол, черен пипер

за соса:

1 ч.ч прясно мляко
1 с.л брашно

Начукваме леко пържолките, отгоре поставяме бекона и парчето топено сирене и завиваме на рулце. Овалваме в царевично брашно и запържваме за кратко в сгорещена мазнина от всички страни. Поставяме рулцата в тавичката, в която ще запичаме и правим соса- запържваме лъжицата брашно в мазнината, в която сме пържили рулцата и го заливаме с прясното мляко. Бъркаме до сгъстяване, след което прецеждайки го заливаме пилешкото месо. Запичаме ястието за около 20 минути.

неделя, 17 юли 2011 г.

Канелени мъфини





Страхотно бърза и лесна рецепта, сигурна съм, че ще стане любима на доста хора. Аромата на кифличките е неустоим, и колкото повече престоят стават по-вкусни.
Приготвят се за по-малко от половин час, а същевремено са достатъчно атрактивни и подходящи за всякакви поводи.

Продукти:
/за тестото/

1 чаша айрян
1 с.л сода за хляб
1 пак. ванилена захар
1/2 ч.ч кафява захар
1 яйце
щипка сол
3 1/2 чаши брашно /и малко за разточването/

Плънка:
1/2 ч.ч кафява захар
1 пакетче канела
4-5 с.л разтопено безсолно масло

Глазура:

5-6 с.л прясно мляко
1/2 ч.ч пудра захар

Приготвяне:

Разбиваме захарта, яйцето, солта и содата до хомогена смес. Добавяме на няколко части брашното и месим меко и еластично тесто. Разточваме го върху набрашнена повърхност до около 0.5 см дебелина. Намазваме го с разтопеното масло и поръсваме със захарта и канелата. Навиваме руло по широката част, режем кръгове около 2 см широки и печем във форми за мъфини до порозвяване на максимални градуси. След като са готови оставяме да изстинат за около 10 минути и вадим на решетка.
Поливаме ги с глазурата с пудра захар /леко затопляме млякото и разбиваме в него пудрата захар/. По желание можем да направим и шоколадова глазура /шоколад за готвене с масло на водна баня/.

четвъртък, 14 юли 2011 г.

Доматена супа с нахут


500 мл доматено пюре
200 гр нахут
1 л вода
1 глава кромид
4 скилидки чесън
15 гр млян кориандър
1 щипка канела
1/2 чаена лъжичка захар /аз ползвам кафява/
сол на вкус

Зехтинът, ситно нарязаните лук, чесънът и кориандърът се задушават няколко минути. Добавя се нахутът, който предварително е киснал 12 часа във вода /моят беше сварен до готовност/, доматеното пюре и се залива с водата. Вари се докато поизври водата. По желание се пасира. Добавя се сол на вкус и се украсява с магданоз /купих и заквасена сметана, но не посмях да сложа- сигурно ще е вкусно и така, като завършек на супата/.

сряда, 6 юли 2011 г.

Choco walnut cake




Продукти:

2 яйца
1/2 чаша кисело мляко
1 ч/л сода за хляб
1/2 ч.ч безсолно масло на стайна температура
1 1/2 ч.ч брашно
85 грама белгийски шоколад
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч бяла захар
1 пак. ванилена захар
100 грама орехи

Разбиваме яйцата и захарта, добавяме маслото и продължаваме да разбиваме до пухкава смес. Пресяваме брашното заедно със содата за хляб и добавяме към разбитата смес. Разбъркваме внимателно и добавяме ванилената захар. Шоколада стопяваме на водна баня и прибавяме на тънка струйка. Последно накълцваме на едро орехите и добавяме към кексовата смес.
Печем в предварително намаслена тава, или върху хартия за печене, а за любителите на мъфини- пълним формички.
Може да направим и глазура от масло, пудра захар и шоколад /100 грама готварски шоколад, 1/2 чаша безсолно масло и толкова пресята пудра захар/.

понеделник, 4 юли 2011 г.

Салата с риба тон




Понеже марулята явно вече не е сезонен зеленчук тази салата може да се приготви по всяко време на годината. Тя е свежа и същевремено питателна храна, аз лично се наяждам с порция такава. Богата на витамини, балансирана и вкусна-надявам се да ви хареса. Срещала съм в различни варианти, но най-близко до моя вкус е следната комбинация от продукти:

1 маруля
1 по-голям домат
малка консерва риба тон
малка консерва царевица
зехтин, прясно изцеден лимонов сок, сол на вкус /последно си взех келтска сол- наистина вкуса й няма общо с тази от магазина/

Ами това е, може да добавите маслини /черни или зелени/, крутончета, да приготвите дресинг според вкуса си- с мед и балсамико, или на млечна основа- всичко е индивидуално.

събота, 2 юли 2011 г.

Сирена в пергамент




Пепи /Стоева/ наскоро публикува рецепта за сиренца във фолио. Яла съм нещо подобно, но в пергамент във Велинград и взаимствайки идеята за разнообразни вкусове се пробвах да направя подобно и аз.
За 4 порции ще са ви необходими

1 кут. топено сирене Президент /на триъгълничета/
1 пакетче Президент чедър
200 грама овче сирене
100 грама кашкавал
1/2 средно голям домат
1 чушка
оризова хартия

Подгответе си хартията с достатъчна големина,аз първо настъргах кашкавала, отгоре сложих чедъра, върху него топеното сирене, след това овчето, а върху него резен домат и няколко резенчета чушка. Загъваме в хартията и обръщаме така, че кашкавала да мине отгоре. Запичаме за около 15 минути, след което правим разрези на кръст в горната част на плика и сервираме.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...