събота, 26 май 2012 г.

Тутманик с кисело мляко



Събота и неделя са дни за глезотийки, а не набързо приготвени принцеси за закуска, каквато обикновено е седмичната такава на децата. Под глезотойки аз разбирам всякакви тестени изкушения, които изискват месене, точене, втасване- все процеси, за които нямам време когато съм на работа. Е и днес не пропуснах- отдавна се бях решила на тази рецепта и днес й дойде реда. Направете го- още утре сутрин и съм сигурна, че ще стане ваша любима закуска. Рецептата е от тази тема , а идеята да се трансформира на тутманик на Мишето , човек със специално отношение към вкусно приготвената домашна храна.

Ето и рецептата:
/използвах машината за хляб на програма тесто/

200мл кис.мляко+ 100мл вода
1 яйце - разбито
2-3 с.л зехтин
1 ч.л сол
4 ч.л захар
550 гр. брашно
1,5 ч.л мая



Прибавете продуктите по реда на изреждането им в машината за хляб. Използвайте програма тесто за вашата машина. 
След като свърши програмата извадете тестото и го разделете на 4 равни части. От всяка оформете топка, което с малко брашно разточете на тънка кора. Натрошете сирене отгоре и завийте на руло. Усучете в двата края в противоположни посоки и завийте първата на кръг, а следващите завийте около нея. Оставете да втаса около 2-3 часа и печете на 180 градуса докато се зачерви. Преди да извадите от фурната намажете обилно с масло, върнете само да се разтопи и след това го извадете и завийте с кърпа. 
Резултата- пухкава и топяща се в устата среда и приятно изпечена тънка и хрупкава коричка.
От тази рецепта, както вече разбрахте вероятно можете да си направите и пухкав и вкусен хляб.

събота, 19 май 2012 г.

Торта с маскарпоне и ягоди- Честита ни годишнина!



На 17.05 нашето семейство има рожден ден. Датата не е случайна- с Николай "станахме гаджета" на 17.09 /било Вяра, Надежда и Любов- ама тогава не го знаехме/, запознахме се в Габрово, а датата 17.05 е денят на този прекрасен град, от който имаме страхотни спомени- студенските ни години и изпепеляващите чувства на първите години от всяка връзка. Всъщност, ние сме си семейство от около 16 години, просто чисто юридически го осъществихме преди 9 години. И като на рожден ден- трябва си торта. Този път тортата е набързо, че много работа се насъбра тази седмица. Съставките й обаче са символ на романтика и любов- маскарпоне, сметана и ягоди. Как да им устои човек.
Ето и рецептата:

за блата:


6 яйца /разделят се жълтъци от белтъци/
200 гр. захар
120 гр. брашно
1 бакпулвер /на д-р Йоткер/
120 мл прясно мляко
щипка сол


за крема

500 гр. маскарпоне
150 гр. животинска сметана /35% съдържание на мазнини/
200 гр. пудра захар


1 кг. ягоди

за украса:

6 големи ягоди
100 грама бял шоколад /половината настърган на спирали/
50 грама натурален шоколад /настърган на спирали/
1 ч.л зехтин
2 кут. пурички /аз ползвах на Пападопулус- капучино/






Първо приготвяме блатовете- Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.  Смесваме бакпулвера с брашното и разбъркваме с яйчната смес. Добавяме и леко затопленото мляко и разбъркваме добре. Последно разбиваме белтъците със щипка сол до твърди върхове и прибавяме на части към яйчната смес, като бъркаме колкото да се разнесат.
Печем на три части в 22 см. тортена форма /или ринг с регулация/ на 180 градуса до зачервяне на блата.
През това време приготвяме ягодите- избираме 6 по-едри от тях. Половината от белият шоколад разтопяваме на водна баня, заедно с лъжичката зехтин. Топваме всяка от ягодите в разтопения шоколад и оставяме върху фолио да втвърди шоколада.
Маскарпонето, заедно с пудрата захар и сметаната разбиваме до гладък крем, може да добавите остатъка от разтопения бял шоколад, ако има такъв.
След като блатовете изстинат редуваме блат, крем, и слой нарязани на кръгчета ягоди.Оставяме малко от крема за борд и прибираме тортата в хладилник за поне 4-5 часа.
След като стегне тортата я аранжираме- измазваме страницата с крем, подреждаме пуричките, а отгоре поставяме ягодите с шоколад и настъргваме от двата вида шоколад.
Оставете отново тортата в хладилника- поне една нощ да престои. За блатовете не е нужно сиропиране- стават достатъчно сочни, след като попият от крема.



И в края на публикацията искам да си пожелая и занапред живота ни заедно да е поне толкова щастлив, колкото през изминалите години, все така рамо до рамо да посрещаме трудностите и да се справяме с тях и да се радваме на плодовете от нашата дългогодишна дружба и любов.


Пиле "Четири сезона"



Продукти:

600 грама пилешко бонфиле
1 пак. микс на Бондюел- "4 сезона"
100  гр. пушено сирене
40-50 гр. кашкавал
сол
черен пипер
зехтин

Бонфилето запичаме на тефлонв тиган без мазнина. След като се зачерви от всякъде добавяме замразените зеленчуци, задушаваме ги заедно и овкусяваме със сол и черен пипер. Разпределяме от сместа в гювечета и добавяме пушеното сирене. Поливаме със зехтин, добавяме малко водичка и запичаме на 220 градуса около 20 минути. Преди да извадим настъргваме на едро кашкавал и оставяме още малко да се запече и той.

четвъртък, 17 май 2012 г.

Пилешко роле с гъбен сос



Продукти:

4 бр. пилешка пържола от бут /с кожата/
1 консерва стерилизиран грах 212 гр. на Бондюел /разбира се и всякакъв друг става, просто на мен ми е любим/
100 грама пушено сирене
400 грама гъби
масло
връзка пресен лук
брашно
сол
черен пипер


Всяка пържолка подправяме с черен пипер и сол, по средата слагаме 2 ч.л грах и по 2 парченца пушено сирене. Навиваме на ролце и стягаме с конец така, че да се затвори добре ролето. Пържим ролетата в тефлонов тиган /кожата на пилето си пуска достатъчно мазнина/. През това време сварете гъбите. След като са изпържени от всички страни роленцата ги вадим. Режем гъбите на филийки и слагаме в тигана в мазнината от пържолките. Задушаваме почти до готовност, след което прибавяме нарязаният на едро пресен лук. Изсипваме ги върху ролетата в тавичката и последно правим соса. Слагаме бучка масло в тигана, след което добавяме 2 с.л брашно. След като се поеме от мазнината заливаме с чаша топла вода, ако ни се стори гъст соса добавяме още вода. След като придобие равномерна консистенция и приятна плътност, го прецеждаме върхо ролетата с цедка. Запичаме за около 30 минути на 200 градуса.





понеделник, 14 май 2012 г.

Бял шоколадов мус с ягоди и бишкоти




Ако искате лек и приятен десерт, определено мус е ключовата дума. Вариациите на този прекрасен сладкиш са колкото вкусове има сред хората, така че винаги можете да направите своята рецепта. Мислех да направя ягодови мъфини, реших че ще им подхожда и бял шоколад, но пък като размислих, реших да направя мус- по-лек и ефирен, а и вероятно малко по-диетичен от мъфините /все пак няма брашно/. За да завърша вкуса добавих и подложка от бишкоти, така че вкуса на десерта много се доближава до този на тирамисуто.
За приготвянето на този крем ще са ви нужни:

100 грама бял шоколад /аз използвах шоко чипс на д-р Йоткер/
2 големи яйца
150 мл животинска сметана
5-6 бишкоти Савоярди
300 грама ягоди
шушулка ванилия
1 ч.л крем тартар
щипка сол


Разделете жълтъците от белтъците. В малка тенджерка налейте вода и вътре сложете купичка, в която ще поберете шоколада и сметаната. Сложете ги заедно на котлона и бъркайте докато се разтопи шоколада. След като това се случи добавете един по един двата жълтъка и бъркайте добре. Важно е белтъците да са хубаво отделени, освен това не слагайте купичката след като водата заври- ще сварите жълтъците, нека се готви докато водата загрява. След като се разбият жълтъците отнемете от котлона, извадете купичката и оставете да изстива.
Следва разбиването на белтъците- в кухненски робот поставете белтъците, заедно с лъжичката крем тартар и щипка сол. Бийте първоначално на ниска скорост, а след като се появи пяна- на максимална до като получите върхове в белтъчната смес. Това е знак, че са разбити добре. Ако жълтъците са ви изстинали можете да смесите двете части на десерта- добре е да прибавяте белтъците на части, след като ги разнесете да прибавите следваща порция. Аз ги разнасях със силиконовата шпатула, на принципа на правенето на макаронена смес. Муса е фин десерт и като такъв трябва да го приготвим с нежност и внимание. Тук е момента да добавите и ванилията.
Пригответе си подходящи съдове за поднасяне- аз се спрях на високи тънки чаши- на дъното на всяка поставете наситнена бишкота, полейте с мус  докато я покрие, отгоре сложете две нарязани на парченца ягоди и отново полейте. Гарнирайте с шоколадови пръчици, или спиралки от шоколад. Охладете за 3-4 часа в хладилник и се насладете на освежаващият и нежен вкус на шоколадовия мус.


събота, 12 май 2012 г.

Американски палачинки с мед и плодове


Обичам съботните сутрини, децата ми още повече. Децата обожават палачинки и почти като традиция у нас в уикендите се приготвят. Този път у нас сме на американски палачинки- панкейк. Традиционно тези палачинки се пържат в масло, но аз сложих мазнината в сместта и просто ги изпекох.

Рецептата е страхотно лесна и бърза за изпълниение. Правила съм подобни и с кисело мляко, вкуса е отново неустоим.

1 ч.ч прясно мляко
1 пак. ванилена захар
1 пак. бакпулвер
2 яйца
1/2 ч.л сода за хляб
брашно, колкото за смес с плътност на боза
20 грама масло


Разбийте яйцата, добавете им леко топлото мляко и ванилената захар. Добавете половин чаша брашно, в което сте сипали бакпулвера и содата и разбъркайте добре. Добавете брашно до получаване на желаната плътност и последно маслото на стайна температура. Печете в загрят тиган, като веднага след като се появят дупчици от едната страна обръщайте- така ще получите приятно изпечени и пухкави панкейкс.
Сервирайте с пресни плодове и мед /или със всичко, което обичате/.

сряда, 9 май 2012 г.

Тарт със сирена и чери домати


Продукти:

Свежо бутер тесто 275 гр.
150 гр. котиж сирене
100 гр. сирене камамбер
2-3 с.л зехтин
пресен босилек
2-3 клонки чери доматчета

Разделяме тестото на 8 равни части. Слепяме ги две по две и разточваме всяка двойка. След като оформим платката навиваме краищата и после с вилица ги притискаме към основата /да не се надуят прекалено/. Разделяме котиж сиренето по равно върху всяка платка, върху него поставяме 2-3 тънки резена камамбер, а отгоре  нареждаме чери доматчета. Поливаме със зехтин и печем на 180 градуса около 20 минути. Поднасяме с листа пресен босилек.

неделя, 6 май 2012 г.

Бърз ябълков тарт



Предполагам всички запалени по готвенето като мен са попадали и редовно следят канала 24 kitchen. Моят любим образ от там е Рудолф /Джейми ми е друга страст ;)/. Винаги предлага интересни, в голямата си част достъпни и традиционни ястия, особено десерти. Толкова много неща за толкова кратко време успях да науча от него за техниката по приготвяне и то главно на сладкиши. Едното от тях е работата с многолистно тесто. Рудолф винаги разточва няколко парчета многолистно тесто, за получаване на по-пръхкава кора. Аз например до сега, винаги като съм приготвяла изделия от бутер тесто просто съм използва листа, както си е оформен от производител. Наскоро Рудолф предложи страхотна рецепта на тарт с маскарпоне, но тъй като 1 седмица всяка вечер установявах, че отново съм забравила да купя маскарпоне най-накрая реших да направя обикновен ябълков тарт с подложка от бутер тесто. Този сладкиш е изключително лесен за приготвяне, като същевременно е достатъчно претенциозен и изтънчен да задоволи вкусовите възприятия на доста капризни хора. За приготвянето на 3 малки правоъгълни тортички аз използвах:

1/2 пакет бутер тесто /можете да си направите и сами, ще ви подскажа кой ще ви научи/
Домашно бутер тесто

1 червена ябълка
кафява пудра захар
ванилена захар
канела
кайсиева сладко /за глазура/
*орехови ядки /може и бадемови- въпрос на вкус/

*използването на ядки е опционално- в оригиналните рецепти не се използват

И така, извадете лист бутер тесто да се отпусне. През това време почистете ябълката от средната част и нарежете на много тънки ленти, без да белите кората- като се запече става изключително вкусна. Сложете парчетата ябълка в купа, поръсете с пудрата захар, канелата и ванилената захар.Объркайте внимателно, за да може всеки резен да се овкуси. Тестото трябва да е отпуснало вече- разделете го на 6 еднакви части, след което ги съберете две по две. Всяка двойка разточете заедно, докато получите правъгълник, който разрязвате наново на две и отново разточвате до получаване на желаната широчина. Подгъвате краищата на всеки правоъгълник, а в средата му редите резените ябълка със застъпване докато покриете цялата средна част на оформената подложка. Тук аз май направих грешка- трябваше да надупча корите, ама забравих- така става като правиш сладкиши в 12 през нощта :)
Е, леко се понадуха повечко, но кой ти го брои при тази вкусотия. Печем на максимални градуси около 25 минути, или докато хубаво се позачервят ябълките. След като се зачерви тестото, нанасяме глазурата от кайсиевото сладко върху резените и допичаме.
Сервираме поръсено с пудра захар и/или ядки!
Бон апети!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...