четвъртък, 19 януари 2012 г.

Баница с праз


Зима е ...
напоследък времето много сериозно напомня за това, но за съжаление така мечтания сняг в нашия град го няма ...
за това се радваме като деца на снимките на другите, които споделят с нас бялата приказка
Един от емблематичните зеленчуци на зимата е ПРАЗ- децата ми го обожават, любимата им крем супа е тази с праз и картофки :) Сега обаче ще им го предложа в малко по-различна форма, а именно в баница :). Някой наричат баницата със зеленчуци зелник, но зелник казват и на баница със спанак, със зеле, с коприва и т.н ... Моята си е баница с праз, и ето как я правя:

Продукти:

1 пак. кори за баница /400 грама/
200 гр. сирене
1 ч.ч кисело мляко
3 яйца
1 ч.л сода за хляб
3 стръка праз
6-7 с.л олио /може да замените мазнината с мас или с масло/

Първото което правя е да преброя корите в пакета :) Ако са нечетен брой слагам една кора за подложка, ако са четен- постилам две :) Тавичката ми е предварително намазнена с лъжица- две мазнина.
Нарежете праза на ситно и го задушете с масло /олио,мас/ и малко вода. Докато изстива натрошавам сиренето в купа и го разбивам с яйцата. Добавям към тях и млякото с угасената сода в него и разбъкрвам. Към получената смес изсипвам изстиналият задушен праз и разбъкрвам добре отново. От корите завивам по две с плънка, като я разпределям равномерно спрямо броя на корите. Завивам на охлювче, като тръгвам от центъра. Накрая поливам корите с мазнина /4-5 лъжици/ и пека първоначално на максимални градуси докато се зачерват корите и после около 20 минути на 180 градуса за равномерно изпичане. Преди да извадя поливам баницата с течност получена от половин чаша вода и остатъците от плънката в купата, в която сме я приготвили. Оставяме баницата във фурната, докато поизстине, а като извадим покриваме с вестник и хавлия.
Е, навремето бабите ни са точили кори, но тъй като не съм налучкала все още моята си рецепта за ръчно точени ползвам купешки такива.
Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Чудесна е, Мария, така апетитно зачервена,мммм! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря ти за комплимента, Яна
    весел уикенд на теб, Мария

    ОтговорИзтриване
  3. И аз много обичам баница с праз.

    ОтговорИзтриване
  4. У нас баница с праз е на почит и уважение-яде се до насита.
    Твоята изглежда доста вкусно!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Привет отново! Наминавам, за да ти кажа, че при мен те очакват две награди! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...