събота, 26 май 2012 г.

Тутманик с кисело мляко



Събота и неделя са дни за глезотийки, а не набързо приготвени принцеси за закуска, каквато обикновено е седмичната такава на децата. Под глезотойки аз разбирам всякакви тестени изкушения, които изискват месене, точене, втасване- все процеси, за които нямам време когато съм на работа. Е и днес не пропуснах- отдавна се бях решила на тази рецепта и днес й дойде реда. Направете го- още утре сутрин и съм сигурна, че ще стане ваша любима закуска. Рецептата е от тази тема , а идеята да се трансформира на тутманик на Мишето , човек със специално отношение към вкусно приготвената домашна храна.

Ето и рецептата:
/използвах машината за хляб на програма тесто/

200мл кис.мляко+ 100мл вода
1 яйце - разбито
2-3 с.л зехтин
1 ч.л сол
4 ч.л захар
550 гр. брашно
1,5 ч.л мая



Прибавете продуктите по реда на изреждането им в машината за хляб. Използвайте програма тесто за вашата машина. 
След като свърши програмата извадете тестото и го разделете на 4 равни части. От всяка оформете топка, което с малко брашно разточете на тънка кора. Натрошете сирене отгоре и завийте на руло. Усучете в двата края в противоположни посоки и завийте първата на кръг, а следващите завийте около нея. Оставете да втаса около 2-3 часа и печете на 180 градуса докато се зачерви. Преди да извадите от фурната намажете обилно с масло, върнете само да се разтопи и след това го извадете и завийте с кърпа. 
Резултата- пухкава и топяща се в устата среда и приятно изпечена тънка и хрупкава коричка.
От тази рецепта, както вече разбрахте вероятно можете да си направите и пухкав и вкусен хляб.

4 коментара:

  1. Обичам тутманик. Този изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря ви
    успешна нова седмица, и ако е възможно нека е по-малко дъждовна

    ОтговорИзтриване
  3. Тутманикът ми стана божествен.С домашно кисело мляко и домашно масло. Страхотна рецепта. ММММММм

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...