петък, 6 май 2011 г.

Имамбаялдъ- различният поглед




Imam Bayildi или "Имамът припадна"
Съществуват много версии за появата на това ястие, но за най-правдоподобна се смята историята за един имам – мюсюлмански духовник, който при гледката на приготвения от неговата жена пълнен патладжан, припаднал от възторг.
Ето и моят "прочит" на това толкова известно турско ястие:

4 средно големи патладжана
4-5 домата
връзка пресен лук
1 зелена чушка
1/2 средно голяма тиквичка
1 стрък пресен чесън
връзка магданоз
2-3 с.л зехтин

и за заливката /която е по желание/

2 яйца
1/2 ч.ч кисело мляко
1-2 с.л брашно /в зависимост от консистенцията на млякото/

Нарязваме измитите патладжани на филийки и ги посоляваме. Оставяме ги настрани да отделят кафеникавият сос, който както всички знаем е вреден. През това време нарязваме на ситно морковите, тиквичката, лука, чесъна и връзката магданоз. Доматите настъргваме на едро ренде.Запържваме филийките патладжан от двете страни и отцеждаме върху домакинска хартия. Моят вариант- всяка изпържена филийка навих на рулце и наредих на дъното на йенска тенджерка с отворите нагоре- за да може да проникне плънката. След като покрием цялото дъно с патладжан, го заливаме с приготвената плънка от зеленчуци- задушаваме заедно всички зеленчуци, добавяме сол и щипка захар.Покриваме ястието с наситнения магданоз. Последно правим млечната заливка и разнасяме равномерно. Печем на максимални градуси до запичане на пастата- около 25 минути.
Поднасяме ястието задължително охладено, в компанията на пресни лук и чесън и по възможност домашно сирене. А за мъжете- задължително нещо за скара, защото това за тях е само гарнитура :))))))))))
Да ви е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...