събота, 28 януари 2012 г.

Бърз кекс с портокалови корички и награди




Вчера беше ден за голямо готвене.
Трябваше да отпътуваме за Трявна, да си починем за два-три дни, да покажем на децaта снега,а той взе, че дойде при нас- и само как дойде. Както казва Емо /Чолаков- синоптика на Бтв/ времето с една дума е студ, с две думи- кучи студ. Сигурно, ако имахме по-малко акъл в главите бихме тръгнали, ама този път поразмислихме. И така, човек като си остане вкъщи, направо се чуди какво да направи с всичкото това свободно време- абе, време за губене, колкото щеш. Приготвих отдавна планувани ястия- пържоли по гръцки, френски хляб от блога на Ваня Culinary with me и арабският сладкиш Кодрит Кадир /сладостта на Ориента/. Но не за тях е този пост. След масовката през деня, биенето над 600 пъти на тестото за френски хляб явно енергията ми е била на ниво, за да се сетя в 10 часа вечерта, че може да врътна и един бърз кекс във фурната. И това всичкото, за да спра порива на Стефания да сяда на компютъра. Впрегнах аз децата, аз отмервах на везната, а те бъркаха, бъркаха и се получи един наистна доста приятен и лек на вкус кекс. А ето и рецептата:

3 яйца
100 грама захар /аз ползвах кафява пудра захар/
100 грама брашно
100 грама портокалови корички
сока на 1 портокал

Ако ви се играе, разделете жълтъци от белтъци, разбийте белтъците на сняг, а жълтъците със захарта до побеляване. Към жълтъците се прибавя и брашното, разбърква се леко със шпатула до пълно разнасяне, след което портокаловия сок и портокаловите корички. Последно към тази смес се прибавят и разбитите на сняг белтъци и отново внимателно разнасяме, докато сместта се хомогенизира. Намазняваме тавичката в която ще печем кекса и покриваме с брашно. Изсипваме сместта вътре и печем на 200 градуса около 20-на минути, или до порозовяване на кекса.
В по-лесния вариант разбиваме яйцата заедно, другото е по описаният по-горе начин- ние действахме по съкратената процедура.
Това е- макар и не особено бухнал вкуса на кекса е много добър- дори бих казала, че така по-добре се усещат портокаловите корички, но това предполагам ще се хареса на любителите на този плод.

А, за малко да забравя, след предишната публикация Яна от В кухнята съм! беше така мила да ме награди с цели 2 награди. Никога не съм вземала участие в подобен род инициативи, дано не объркам нещо. И така, първо правилата:


Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!

Условията за The Liebster Blog Award:
Отново започваме с благодарности!
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте


Read more: http://yanagotvi.blogspot.com/2012/01/blog-post_23.html#ixzz1kn4QKH4O




и първо за мен:

1. Обичам да готвя, обичам си децата, но обичам и музика- истинска, докосваща ме по всякакъв начин, не просто да върви фон.
2. Шофирам от скоро- от около 10 месеца, но музиката винаги е ма макс в колата /дразня се от бибитките на останалите в движението, особено на ербап шофьорите/
3. Като малка пишех стихове- сега нямам време да остана насаме с мислите си.
4. Обожавах и да чета- дори съм награждавана с книги от библиотеките за редовен читател, сега отново нямам време за това
5. Въпреки, че съм контактна личност, предпочитам да оставам самичка, да не чувам и виждам никой- време за самата себе си, но почти не ми се отдава такова
6. Вярвам в добрината, смятам че отношението ми, макар и отстрани наивно и глуповато някой ден ще се върне при мен
7. Като студентка съм участвала в първият в страната проект за разделно събиране на отпадъци- още тогава ми стана ясно, че манталитета ни няма да ни позволи това да се случи скоро, но продължавам да вярвам

та така, с мен- мразя да говоря за себе си, но играта го изисква, а сега предавам щафетата блогърите, които следя и те са:

Еликсир
Краси
Лети
Дани
Пепи
Лулу
Ели

5 коментара:

  1. Браво на помощниците,чудесен е кекса!
    Без набухвател ли е?
    Голяма кулинарен маратон си имала днес :)!
    Отпочиваща неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Еликсирче- мда, без набухвател са
    а сега отивам да забъркам едни питки, които се надявам по-късно да представя в блога
    Усмихната неделя и на теб

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна рецепта(поне за мен):):):) Освен и аз да впрегна моите две мацки да забъркат и те една такава красота ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,благодаря за наградата и за всичко споделено от теб!
    По втора точка-и аз бях така в началото,после започнах аз да бибиткам,а сега вече не бибиткам,защото осъзнах че няма смисъл.

    Чакаме да покажеш питките!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Миме, интересен кекс наистина без набухвател, но изглежда много добре! Корите как ги третира, или само с миене, никакви накисвания повече?
    Честити ти награди! И поздрави на девойчетата, които ти помогнаха за тази вкусна публикация :)
    Благодаря, че споделя и с мен.
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...