300 мл хладка вода
500 гр брашно
1 пак. суха мая
1 ч.л захар
1 с.л сол
3 с.л зехтин
сол, масло и чеснов прах за поръска
Разтворете маята във водата, заедно със захарта и солта. Добавете част от брашното до плучаване на гъста кашичка. Разбъркайте добре и оставете да втаса. След това излейте кваса в кладенче, което сте направили в останалото количество брашно и започнете да бъркате. След като се поразмеси добавете и зехтина и продъжете да бъркате докато разнесете и зехтина. След това започнете с месенето на ръка, докато не получите гладко и меко тесто. Оставете го да почине и да втасва под кърпа. След като се понадигне разделете на 6 равни части и оформете топки. Отново завийте и оставяте да втасва още 20-30 минути. Всяка топка разточете на около сантиметър дебелина, като гледайте да запазите кръгла форма. Печем на скара, плоча или сач. След като изпечем всяка от страните, обръщаме и намазваме изпечената с масло, поръсваме със сол и чеснов прах. Това упражнение го правим поне два пъти за всяка страна.
Добър апетит.
Честита Нова Година, Мария!!!
ОтговорИзтриванеЗдраве, здраве и здарве ти желая най-вече през новата.
И страхотни пърленки!!!
Честита Нова 2012 година,Мария!
ОтговорИзтриванеПожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!
Благодаря за пожеланията, здраве и спорна година и за вас!
ОтговорИзтриване