петък, 26 февруари 2010 г.

Свинско филе с гъби



Винаги когато съм затруднена с избора на ястие за приготвяне в къщи и питам Ник какво да сготвя, отговора е- Свинско филе с гъби. Естествено, не го приготвям всеки път, но пък за разни поводи е чудесно и сполучливо предложение.
Това е традиционно за българската кухня ястие, така че предлагам моя вариант.

Продукти:
5 броя шницели от свинско месо /около 800 грама/
350-400 грама пресни печурки
1 ч.л сол
1 ч.л черен пипер
2 кубчета гъбен бульон

за бешамеловия сос:
1 с.л брашно
1 ч.ч прясно мляко
50 грама краве масло
сока от 1/2 лимон

Пържолките начуквам под свежо фолио и поръсвам с подправките. Запичам на тефлоновата скара и слагам в тавичка. Разреждам бульоните във топла вода и заливам пържолките. Докато се запичат на максимални градуси сварявам измитите печурки и след това нарязвам на филийки. След като соса на пържолките изври ги вадя от фурната. Задушавам гъбките с 30 грама масло в тефлонов тиган, като им добавям сол и черен пипер. След като са готови ги изсипвам върху пържолките. Последно приготвям бешамеловия сос- запичам брашното леко, заливам го с чашата прясно мляко и бъркам, за да не се получат буци. След като почнат да се образуват балончета /през цялото време бъркам сместта/ свалям соса от котлона и добавям прясно изцедения лимонов сок. Накрая слагам останалото количество масло и разбърквам добре. Изливам соса през цедка върху пържолките и ги връщам във фурната да се запекат за 15-20 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...