вторник, 10 януари 2012 г.

Торта с шоколадов мус




И така, дойде време за торти- тепърва започват празниците в нашето семейство, като откриваме сезона с най-малката. Спомням си, колко много ми тежеше първата бременност /поради многото качени килограми :) не се оплаквам никак, че съм била бременна, да не си помислите друго/ и как още от 7 месец много ми се искаше да родя, за да ми олекне. Да, но с втората си бременност избщо не стояха така нещата предвид термина ми в началото на последната третина на януари. Спомням си Нова година, в която стояхме оклюмали пред чаша бяло вино, да не би да тръгне раждането и да не мога да стигна до Пловдив, после се молех всеки ден да минат и Иванов и Йорданов ден- изобщо най=големият ми кошмар беше, детето да не се роди на празник. И то милото послуша и едва преминали двата големи празника от началото на януари реши да побърза, че идват още- и така на 10.01 в 10 без 10 сутринта станах майка за втори път- много по-истинска и по-осъзната, безумно щастлива и горда от факта, че родих втора дъщеря, на датата на нашата лекарка, която ни помогна да имаме децата, в присъствието на таткото, който преживя толкова много, за да ги има тези двете. Три години по-късно се радвам на едно прекрасно, здраво и безкрайно усмихнато дете, малко своенравно предвид зодията си, но поне тези изблици са доста редки.
И след всичко това, рецептата за тортата ще е най-краткото в цялата публикация:

блат:

3 яйца
90 гр. кристална захар
80 гр. брашно

крем:

250 грама шоколад
400 грама сладкарска сметана

* за напояване- 100 мл прясно мляко с 1 пакетче ванилена захар в него

* за масления крем- 100 грама масло на стайна температура и 100 грама пудра захар

* фондан- в зависимост от фигурките, които искате да правите, но поне 500 грама

* сладкарски инструменти, боички, и най-вече много въображение и идеи

Продуктите са достатъчни за направата на около 10 см висока торта и 17 см. диаметър. От тестото за блатове аз направих три дози, от които получих общо 6 блата /всяка доза я разрязох на две след изпичане/. Отделяме жълтъците от блетъците и ги разбиваме със захарта до побеляване. Белтъците със щипка сол разбиваме на сняг. Смесваме внимателно и последно на порции добавяме брашното. Изсипваме сместта във формата за печене и печем на 180 градуса до порозовяване на блата. ОСтавяме да поизстине и през това време правим и шоколадовия мус.
Шоколада може да е бял или кафяв- по вашите лични предпочитания, аз направих и в двата варианта. Стопявате шоколада за около минута в микровълновата и разбърквате добре да се разтвори до край. През това време разбивате добре сметаната. Прибавяте шоколада към разбитата сметана и бъркате добре, той леко се сгъстява, но ако бъркате добре се хомогенизира сместта.
Сглобявате тортата, като напоявате всеки блат с подсладеното прясно мляко и заливате с половината от муса. ОСтавяте в хладилник да стегне около час и след това намазвате равномерно с масления крем. Отново оставяте да стегне добре и останалото остявам на вас и вашето въображение. И понеже вече споделих, че тортите са две ще ви покажа и двете :)
Честит рожден ден моя порастнала Пипилота.



5 коментара:

  1. Да ти е жива и здрава малката Пипилота! Прекрасни торти за прекрасни поводи! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е живо и здраво порасналото слънчице, много да ви радва! Тортичките са прелестни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит праник! Да е жива и здрава малката рожденичка! Тортите са много красиви :)

    ОтговорИзтриване
  4. ЧРД на патерици на 3гоишната вече Пипилота :-)Да е жива и здрава и многоооо послушна. Фаворит ми е тортата с кученцета , но имаш един голям поклон за труда ти по пачуърка (получила се е перфектно) :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички за прекрасните думи, пожеланията и похвалите. Пожелавам и за вас здраве и усмихнати дни!
    Весел уикенд :) и много усмивки

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...