петък, 16 юли 2010 г.

Празнична пита




Лесна вкусна и мнооого пухкава. Рецептата отново е за машината за хляб, като продуктите се слагат по реда на изброяване:

1 кофичка кисело мляко
1 яйце и 1 белтък /втория жълтък за намазване/
2 ч.л сол
5 с.л олио
650 грама брашно
2 с.л захар
1 пакетче суха мая /7 грама/
семена според вкуса за поръска

Включваме машината на програмата за тесто със втасване. След като приключи програмата вадим готовото тесто върху набрашнена повърхност. От тук нататък работи вашето въображение. В случая аз разделих питката на 8 равни парчета. Пет от тях разделих на още две и от всяка половинка направих шнурче, всяка двойка шнурчета кръстосах и от трите сплетох плитка, събрах й двата края а с 4тото шнурче направих кръг около нея. Останалите три разточих много тънко, върху всяка полях мазнина и разнесох добре и наложих трите кори една върху друга. После завих на руло, на което отрязох по 3 тънки кръгчета от двете страни. Остатъка разделих на 4 еднакви правоъгълника, които срязох по диагонал, а всеки получен триъгълник в острата час срязох с ножица. Получените форми нареждаме в тавичка с домакинска хартия, която предварително сме намазнили. След като наредим тестото в желания вид го намазваме с разбития с малко прясно мляко жълтък и го поръсваме с мак и сусам. Покриваме питката и оставяме да втаса поне час /или докато удвои обема си.

След това печем на 160-170 градуса до придобиване на кафеникав загар. Вадим от печката и поливаме с разтопен в МВ мед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...