петък, 12 август 2011 г.

Ароматна печена пъстърва



Пъстървата е след любимите ми риби, не е суха като скумрията, няма толкова кости, като шарана и обикновено може да се намери в охладено състояние, а не както масовите риби- дълбоко замразена.
Обикновено я приготвям печена на плоча, или на грил тиган- набързо, след работа, но пък на децата им харесва и така. Днес обаче имам повече време и за това ще експериментирам. Предлагам да опитате и вие:

2-3 средно големи риби пъстърва
2-3 с.л зехтин
сока на 1 лимон
сол
млян черен пипер
девисил
розмарин
босилек
10-на зърна бахар
няколко листа дафинов лист

Махаме главите на почистената риба и я разцепваме на две половини /може и да ги оставите съединени/. Осоляваме, намазваме и с черен пипер. Поставяме рибата върху предварително застлана с фолио за печене тавичка и я поливаме със зехтина и лимоновия сок. Подправките, които за предпочитане е да са пресни развърляме околко рибата в тавичката. Покриваме отгоре с фолио и печем на 200 градуса около 40 минути. Аз бих я хапнала със сос от пресен лук на шайби, задушен със сметана за готвене в компанията на чаша бяло охладено вино /естествено Траминер/. Да ви е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...