понеделник, 25 юни 2012 г.

Торта Ферари


С тортата за рождения ден си казах- това беше, повече торти няма да правя за тази година. А то какво стана- започнаха да ми поръчват торти. Следващата е за съпруга на моята колежка, която е фен на ферари. Рожденият му ден е днес, а вчера в поредният кръг от Формула едно на първите три места са коли на любимото Ферари. Естествено- тортата е тематична, реших да не я претрупвам, пък и става въпрос за зрял мъж, все пак.
Най-трудно ми беше да измисля как да направя емблемата и след малко проучване реших да се пробвам със шоколадов трансфер.

Мисля, че като за първи път се получи доста прилично.

Тортата трябваше да е много шоколадова, и блатовете, и крема. За крема въобще не се замислих- шоколадовият крем на Бубулинката. А за блатовете отново се доверих на моят идол в тортоправенето- Димитрана и рецептата за нуга торта . Ето и самите рецепти:


Блатове:


4 яйца
100гр захар
100гр брашно
2с. л нишесте
1ч. л бакпулвер
1с.л какао
50гр тъмен готварски шоколад
1/2 ч.л есенция круша
1с. л ром



Крем:



4 пресни яйца
250 гр масло (истинско, а не маргарин или сметаново)
300 гр шоколад (аз предпочитам натурален, но може и млечен)
30 мл ром или коняк
1 ч.ч. пудра захар

Блата разрязох на две. Напоих половинките със соса от компот от круши. Разделих крема на две и между двете половинки сложих разполвени несолени лешници /взех небелени 100 грама, запекох леко на тиган, след което с разтъркване между дланите изпада кората/. Украсата е ясна- измазване с маслен крем, отгоре оцветен фондан. Въпрос на импровизация.






6 коментара:

  1. Повече от прилично:)! Разкошна е! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изпълнение!
    А вкусът е опияняващ!
    Мария, би ли споделила откъде взимаш есенция от круша?
    Поздрави и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Какво ти прилично изпълнение. Направо си е върха. Поздравления за уменията ти. Със сигурност и на вкус е била превъзходна.

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря ви безкрайно за милите коментари
    истината е, че докато я приготвях съжалявах, че няма да остане у нас и скоро ще повторя рецептата, защото и аз самата предполагам, че вкуса е хубав
    Дани- есенциите ги продават в онлайн магазините за сладкарски консумативи, накупих си вече 10-на вкуса и всичките са хубави

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна! Имаш невероятни умения! Приеми моите комплименти!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...