сряда, 20 юни 2012 г.

Подай ръка!







На 16 юни 2012 г. в Дома на техниката, Хасково се проведе седмата инициатива на сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве под мотото "Подай ръка". Над 100 двойки с репродуктивни проблеми от Хасково и региона, лекари, журналисти и гости изпълниха залите, посрещнати с внимание от неуморните координатори на "Зачатие“. Всички двойки получихабезплатни индивидуални консултации, проведени от специалисти от повече от 15 ин витро клиники в страната, които бяха посветили безвъзмездно целия си ден.

Пациентите имаха възможност да задават въпросите, които ги вълнуват, по време на трите тематични беседи, в които се включиха водещи специалисти от различни ин витро клиники в страната. 





През целия ден през фоайета, коридори и зали преминаваха множество лица, изпълнени с надежда и вълнение, като всички те бяха посрещнати от ентусиазъм и отдаденост от доброволците на „Зачатие”. 


Тази среща даде на двойките от Хасково информация, насока, приятелска подкрепа и кураж, от които имаха нужда, а също така разбуди града от тишината по темата на стерилитета. Тази проява, кауза и истинска човешка борба излезе от залите в Дома на техниката и заля красивия южен град. Хората говореха за Деня на репродуктивното здраве по улиците, в магазините, по пейките и градинките.

Дори в по-малък град като Хасково, където все още битуват стереотипите, че да се говори за стерилитет е срамно, толкова много хора имаха смелостта да излязат от анонимността на тихата си болка и копнеж, за да потърсят информация и подкрепа. В светлината на основната тема на тазгодишното събитие на сдружение „Зачатие“ - „Обществото и репродуктивните проблеми“, фокусирана върху преодоляването на негативни нагласи и липса на информация, ние се чувстваме удовлетворени, че в голяма степен нашата инициативата постигна целта си и докосна сърцата на хората.
Съпричастност, подкрепа и поздравления за Деня на репродуктивното здраве тази година в Хасково сдружение "Зачатие" получи от гостите на събитието д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазването към 41-то Народно събрание, д-р Николай Лалев - директор на Център "Фонд асистирана репродукция" и д-р Георги Христов Николов - председател на Постоянна комисия "Здравеопазване, екология и социални дейности" в Община Хасково.Д-р Дариткова предложи да се обобщят резултатите от дискусията и да се внесат като предложение, което да бъде обсъдено в парламента от Здравната комисия към Народното събрание, както и в Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Основната дискусия на Деня бе на тема "Обществото и репродуктивните проблеми". Тя е фокусирана върху трудностите, които срещат двойките с репродуктивни проблеми в обществото, в преодоляването на стереотипните и погрешни представи за стерилитета, с отношението на близки, колеги и работодатели, с влиянието на медиите като основен фактор за формирането на обществено мнение и недостатъчната медийна информираност по темата.

Центърът на Хасково бе озарен от сините и розови балони на кампанията на сдружение "Зачатие" за превенция на стерилитета - "Бъди в час по репродуктивно здраве". В навечерието на събитието на 15 юни 2012 също в Дома на техниката съвместно с Община Хасково проведохме кръгла маса на тема "Стерилитетът - поглед от всички страни", на която обсъдихме с представители на Община Хасково и Регионалния инспекторат по образованието възможностите за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от страна на Община Хасково и бъдещото си партньорство за кампанията "Бъди в час по репродуктивно здраве".






Ето това са част от онези "неуморни пчелички" благодарение на чийто БЕЗВЪЗМЕЗДЕН и ДОБРОВОЛЕН труд се създадоха ЦФАР /Централизиран фонд за Асистирана репродукция/ и множество общински програми за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Обичам ви, момичета и съм горда, че съм част от вас и всичко това!


Благодарим на всички специалисти за подадената ръка и им пожелаваме все така с устрем, желание и много вярва в успеха към сбъдването на всяка една мечта!



И с един призив към всички- бъдете толерантни към всички, това че на вас не ви се случва онова, което на съседа до вас, не означава че сте застрахован! Стерилитета не е срамна болест, за която трябва да се говори само когато доближи семействата ни, говорете със децата си и ги научете да живеят разумно, за да не страдат за в Бъдеще! Бъдете в час!

1 коментар:

  1. Hiv disease for the last 3 years and had pain hard to eat and cough are nightmares,especially the first year At this stage, the immune system is severely weakened, and the risk of contracting opportunistic infections is much greater. However, not everyone with HIV will go on to develop AIDS. The earlier you receive treatment, the better your outcome will be.I started taking ARV to avoid early death but I had faith in God that i would be healed someday.As a Hiv patent we are advise to be taking antiretroviral treatments to reduce our chance of transmitting the virus to others , few weeks ago i came on search on the internet if i could get any information on Hiv treatment with herbal medicine, on my search i saw a testimony of someone who has been healed from Hiv her name was Achima Abelard and other Herpes Virus patent Tasha Moore also giving testimony about this same man,Called Dr Itua Herbal Center.I was moved by the testimony and i contacted him by his Email.drituaherbalcenter@gmail.com We chatted and he send me a bottle of herbal medicine I drank it as he instructed me to.After drinking it he ask me to go for a test that how i ended my suffering life of Hiv patent,I'm cured and free of Arv Pills.I'm forever grateful to him Drituaherbalcenter.Here his contact Number +2348149277967...He assure me he can cure the following disease..Hiv,Cancer,Herpes Virus,Epilepsy, fibromyalgia ,ALS,Hepatitis,Copd,Parkinson disease.Diabetes,Fibroid...

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...