понеделник, 25 юни 2012 г.

Торта Ферари


С тортата за рождения ден си казах- това беше, повече торти няма да правя за тази година. А то какво стана- започнаха да ми поръчват торти. Следващата е за съпруга на моята колежка, която е фен на ферари. Рожденият му ден е днес, а вчера в поредният кръг от Формула едно на първите три места са коли на любимото Ферари. Естествено- тортата е тематична, реших да не я претрупвам, пък и става въпрос за зрял мъж, все пак.
Най-трудно ми беше да измисля как да направя емблемата и след малко проучване реших да се пробвам със шоколадов трансфер.

Мисля, че като за първи път се получи доста прилично.

Тортата трябваше да е много шоколадова, и блатовете, и крема. За крема въобще не се замислих- шоколадовият крем на Бубулинката. А за блатовете отново се доверих на моят идол в тортоправенето- Димитрана и рецептата за нуга торта . Ето и самите рецепти:


Блатове:


4 яйца
100гр захар
100гр брашно
2с. л нишесте
1ч. л бакпулвер
1с.л какао
50гр тъмен готварски шоколад
1/2 ч.л есенция круша
1с. л ром



Крем:



4 пресни яйца
250 гр масло (истинско, а не маргарин или сметаново)
300 гр шоколад (аз предпочитам натурален, но може и млечен)
30 мл ром или коняк
1 ч.ч. пудра захар

Блата разрязох на две. Напоих половинките със соса от компот от круши. Разделих крема на две и между двете половинки сложих разполвени несолени лешници /взех небелени 100 грама, запекох леко на тиган, след което с разтъркване между дланите изпада кората/. Украсата е ясна- измазване с маслен крем, отгоре оцветен фондан. Въпрос на импровизация.






събота, 23 юни 2012 г.

Тортата на Теодора



Теодора е едно прекрасно, но и малко своенравно детенце, с което споделяме доста често компания. С родителите й ни срещна стерилитета, или по-скоро борбата с него. Заедно извървяхме пътя към успеха, така че мога да кажа с чисто сърце, че сме си много близки. Още като ни поканиха на празненството за рожденият ден на Теди в мисълта ми изникна подарък торта- защо не. Подаръка щеше да е изненада, ще има достатъчно вложено от мен, а и вероятността да се повтори от някой друг е минимална, дори нищожна.
Естествено, трябваше да е нещо свежо и момичешко- за това я направих розова, е стана малко по-искрящо от колкото трябваше, но не това е важното.
Блатовете са същите, които съм описала и в последните рецепти, а крема- маскарпоне, сметана, пудра захар и есенция шампанско. И защото е шампанско- ходят му ягоди.Та направих и топинг от пресни ягоди. Най-голямата оценка за тортата ми направиха гостите, които предпочетоха нея, пред поръчковата за празника.
Честит празник Теди, пожелавам ти едно страхотно детство!





сряда, 20 юни 2012 г.

Подай ръка!







На 16 юни 2012 г. в Дома на техниката, Хасково се проведе седмата инициатива на сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве под мотото "Подай ръка". Над 100 двойки с репродуктивни проблеми от Хасково и региона, лекари, журналисти и гости изпълниха залите, посрещнати с внимание от неуморните координатори на "Зачатие“. Всички двойки получихабезплатни индивидуални консултации, проведени от специалисти от повече от 15 ин витро клиники в страната, които бяха посветили безвъзмездно целия си ден.

Пациентите имаха възможност да задават въпросите, които ги вълнуват, по време на трите тематични беседи, в които се включиха водещи специалисти от различни ин витро клиники в страната. 





През целия ден през фоайета, коридори и зали преминаваха множество лица, изпълнени с надежда и вълнение, като всички те бяха посрещнати от ентусиазъм и отдаденост от доброволците на „Зачатие”. 


Тази среща даде на двойките от Хасково информация, насока, приятелска подкрепа и кураж, от които имаха нужда, а също така разбуди града от тишината по темата на стерилитета. Тази проява, кауза и истинска човешка борба излезе от залите в Дома на техниката и заля красивия южен град. Хората говореха за Деня на репродуктивното здраве по улиците, в магазините, по пейките и градинките.

Дори в по-малък град като Хасково, където все още битуват стереотипите, че да се говори за стерилитет е срамно, толкова много хора имаха смелостта да излязат от анонимността на тихата си болка и копнеж, за да потърсят информация и подкрепа. В светлината на основната тема на тазгодишното събитие на сдружение „Зачатие“ - „Обществото и репродуктивните проблеми“, фокусирана върху преодоляването на негативни нагласи и липса на информация, ние се чувстваме удовлетворени, че в голяма степен нашата инициативата постигна целта си и докосна сърцата на хората.
Съпричастност, подкрепа и поздравления за Деня на репродуктивното здраве тази година в Хасково сдружение "Зачатие" получи от гостите на събитието д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазването към 41-то Народно събрание, д-р Николай Лалев - директор на Център "Фонд асистирана репродукция" и д-р Георги Христов Николов - председател на Постоянна комисия "Здравеопазване, екология и социални дейности" в Община Хасково.Д-р Дариткова предложи да се обобщят резултатите от дискусията и да се внесат като предложение, което да бъде обсъдено в парламента от Здравната комисия към Народното събрание, както и в Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Основната дискусия на Деня бе на тема "Обществото и репродуктивните проблеми". Тя е фокусирана върху трудностите, които срещат двойките с репродуктивни проблеми в обществото, в преодоляването на стереотипните и погрешни представи за стерилитета, с отношението на близки, колеги и работодатели, с влиянието на медиите като основен фактор за формирането на обществено мнение и недостатъчната медийна информираност по темата.

Центърът на Хасково бе озарен от сините и розови балони на кампанията на сдружение "Зачатие" за превенция на стерилитета - "Бъди в час по репродуктивно здраве". В навечерието на събитието на 15 юни 2012 също в Дома на техниката съвместно с Община Хасково проведохме кръгла маса на тема "Стерилитетът - поглед от всички страни", на която обсъдихме с представители на Община Хасково и Регионалния инспекторат по образованието възможностите за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от страна на Община Хасково и бъдещото си партньорство за кампанията "Бъди в час по репродуктивно здраве".






Ето това са част от онези "неуморни пчелички" благодарение на чийто БЕЗВЪЗМЕЗДЕН и ДОБРОВОЛЕН труд се създадоха ЦФАР /Централизиран фонд за Асистирана репродукция/ и множество общински програми за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Обичам ви, момичета и съм горда, че съм част от вас и всичко това!


Благодарим на всички специалисти за подадената ръка и им пожелаваме все така с устрем, желание и много вярва в успеха към сбъдването на всяка една мечта!



И с един призив към всички- бъдете толерантни към всички, това че на вас не ви се случва онова, което на съседа до вас, не означава че сте застрахован! Стерилитета не е срамна болест, за която трябва да се говори само когато доближи семействата ни, говорете със децата си и ги научете да живеят разумно, за да не страдат за в Бъдеще! Бъдете в час!

неделя, 10 юни 2012 г.

Пилешки крилца с грах и картофи



Мама ми подари тиган. Знае жената с какво да ме зарадва, обикновено ми дава пари, но май почти никога не си купувам, та сега с подранил подарък за Богородица. Не че няма да си измисли пак нещо за тогава, но подаръка е вече при мен. И веднага влезна в употреба.
Ето и рецептата за това може би по-непретенциозно, но любимо за моите деца ястие:

500 гр. пилешки крила
300 гр. пресен грах
5-6 средно големи картофа
2-3 моркова
2-3 с.л домат от консерва
няколко стръка пресен лук
сол
червен пипер
брашно

Сваряваме граха и пилешките крила почти до готовност. В голям тиган слагаме всички зеленчуци, нарязани на едро, заедно с крилцата и задушаваме добре. Последно добавяме домата от консерва, поръсваме с брашното и червения пипер, добавяме солта и заливаме с бульона от крилцата. При нужда добавяме още вода. Намаляваме силата на котлона и оставяме ястието да се сготви, докато водата се поизпари. Може да поръсите с пресен магданоз след като е готово.

събота, 2 юни 2012 г.

Торта с горски плодове и крем шампанско









Блатове:

6 яйца /разделят се жълтъци от белтъци/
200 гр. захар
120 гр. брашно
1 бакпулвер /на д-р Йоткер/
120 мл прясно мляко
щипка сол




Крем:


500 гр. маскарпоне
200 гр. неподсладена сметнана мин. 35% животински мазнини
200 гр. пудра
1/2 ч.л есенция шампанско


Топинг:


250 гр. замразени горски плодове
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч вода




Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.  Смесваме бакпулвера с брашното и разбъркваме с яйчната смес. Добавяме и леко затопленото мляко и разбъркваме добре. Последно разбиваме белтъците със щипка сол до твърди върхове и прибавяме на части към яйчната смес, като бъркаме колкото да се разнесат.
Печем на три части в 22 см. тортена форма /или ринг с регулация/ на 180 градуса до зачервяне на блата.

След като изстинат блатовете редуваме блат- топинг- крем, стягаме с тортен ринг и оставяме в хладилник за поне една нощ, за да стегне добре. След като е стегнала тортата може да украсим- ако ще обличаме с фондан първо я облицоваме- с маслен крем с трохи от бишкоти за изравняване на неравностите и после с  маслен крем за заглаждане. Украсяваме според собствените си желания.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...