събота, 4 февруари 2012 г.

Бистра супа с булгур и селъри






Работя си вчера аз и във всеки магазин гледам- Селъри, та Селъри :)
Накрая любопитството ми надделя и взех един стрък- ами то жива целина :)
Като се прибрах вкъщи реших да попрочета за селърито и то се оказа, че е доста полезна, витаминозна и питателна храна.
Естествено в студеното снежно време първата рецепта, която ме грабна беше за супа, но в крайна сметка супата отново беше импровизация от моя страна.
Сега за селърито:
Селърито съдържа големи количества витамин C и редица други активни съставки, укрепващи нашето здраве, съдържа вещества които предотвратяват появата на ракови клетки, и такива активно регулиращи нивата на холестерола. В китайската медицина селърито от дълги години се използва като регулатор на кръвното налягане. Селърито има и диуретичен ефект благодарение на калия и натрия – жизненоважни минерали, участващи в регулирането на течностите в организма. При повишени количества течности в организма, селърито стимулира производството на урина, като му позволява да изхвърли чрез нея отпадъчните продукти.
Селъри може да предложите в най-различни варианти, а най-интересно е, че може да се консумира и сурово. Има редица интересни предложения за пълнени стъбла селъри, салати, супи, готвени ястия.
Ето и моята вариация, постарах се да е нещо наистина вкусно и здравословно:

3-4 стръка селъри, без листата
2 средно големи картофа
2 моркова
1 голяма глава лук
2-3 с.л зехтин
1 ч.л сол
1-2 щипки сух девисил /ако има пресен е още по-добре/
1 кафеена чашка булгур

Нарежете на ситно всички зеленчуци и ги изсипете в студена вода. Варете на бавен огън, след като се посварят зеленчуците добавете солта и зехтина. След като са почти готови, добавете и измития и почистен булгур и варете до готовност. След като свалите от котлона овкусете с наситнените листа и девисила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...