неделя, 4 април 2010 г.

Великденски курабии



Продукти:

4 яйца + 1 жълтък за намазване
1 ч.чаша мас
¼ ч.чаша олио
1 ч.чаша кисело мляко
1 ½ ч.чаша захар + захар за поръсване
1 лимон – кората му
2 амонячни соди
1 ч.л. сода бикарбонат
Брашно около килограм
Нарязани орехи /по желание/


Яйцата се разбиват, прибавя се захарта и се разбива с миксер до стопяването й. Прибавят се на тънка струйка разтопената мас и олио, киселото мляко и амонячната сода и содата бикарбонат. Настъргва се кората от лимон и се прибавя брашното. При прибавянето на брашното се бърка, като стане по-гъсто като за месене се оставя тестото да престои няколко минутки /около 20/ в хладилника. Така мастта се стяга и тестото не поема много брашно. Тестото трябва да е меко, да се меси лесно, но да не стои хлебно. След като се извади от хладилника се меси тестото и като спре да лепне се откъсва от него една топка и се разточва на кора с дебелина 0,7 – 1 см. Другото тесто си се връща в хладилника. Изрязват се фигурки с формичките и се поставят в тава, намазана с олио. Трябва да има разстояние м/у курабийките поне сантиметър, да не се слепят при печенето. Намазват се отгоре с жълтък и се поръсват със захар, а в средата може да се сложи орехче. Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Като порозовеят се вадят и се оставят малко да изтинат и след това се махат от тавата, иначе се лесно се чупят.
Докато са топли миришат силно на амонячната сода, но като изстинат неприятната миризма изчезва.
От една доза излизат към 100 курабийки.




1 коментар:

  1. Хубав и спокоен празник!
    Страхотни сладки и много изкушаващи снимки!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...