вторник, 3 април 2012 г.
Бейби козуначета с шоколадов чипс и лимонови корички
Тази седмица ходихме на почивка, но като всеки път, отделяйки се от дома не успях да се наспя качествено, както ми се иска да поспя на почивка. Първата вечер се въртях до към 3 сутринта, а в главата ми препускаха вариации на тема Великден. След като измислих следващото ми предложение нямах търпение да се приберем, за да го реализирам.
За рецептата използвах изпитаната рецепта на Танита за козунаци- бърза и доста икономична:
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца плюс един белтък /жълтъка се ползва за намазване/
щипка сол
1 ч.ч захар /аз ползвах кафява пудра захар- това промени малко цвета на козуначеното тесто/
1/4 ч.ч масло на стайна температура
1 ч.л ром
4 1/2 ч.ч брашно
1 пак. суха мая /на Йоткер- 7 гр/
Мокрите съставки се изсипват в контейнерчето на машината за хляб- разбийте леко яйцата, нека не са цели. След това сложете захарта, след нея брашното, а най-отгоре маята за хляб. Включете машината на програма тесто. Маслото добавете в процеса на месене на два пъти. Следете тестото да се отделя от стените и да не лепне- ако все пак не се отделя, прибавайте по много малко брашно, докато спре да лепи. След като привърши програмата добавете лимоновите корички и пуснете още веднъж, като изчакате само да се премеси и изключете преди да почне да втасва. Оставете тестото в машината и изчакайте да удвои обема си. Като е готово го разделете на две части. От едната можете да изплетете козунак- разделете на две, оформете на тънки фитили, които кръстосайте и след това преплитайте 4те края. От останалата си правете няколко фитила с дебелина колкото пръст, като всеки фитил нарежете на около 2 см парченца. В част от парченцата сложете бял шоколадов чипс, а в друга- натурален. Наредете ги във хартиени формички за бонбони и намажете с разбитото яйце. Поръсете със захар, или шарени захарни пръчици. Бейби козуначетата печете на 170 градуса с вентилатор около 20 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар