четвъртък, 12 април 2012 г.

Козунак




Тази година машината ме предаде- скоро не бях месила козунаци и или съм забравила, или машината наистина вече си е изпяла песента, защото тестото което получих три пъти беше превтасало- втечнено, не бухваше особено, а и след изпичане бързо втвърдяваше. Накрая реших да меся на ръка- какво пък толкова. Спазих всички съвети, прочетени през годините- включих печката да загрее, ползвах само продукти на стайна температура, бих тестото 100 пъти, като на всеки 20-ти премесвах няколко пъти. Е, това е- получи се. В интерес на истината, месенето и втасването извън машината за хляб не е толкова трудоемка процедура, дори бих казала, че е по-приятно да усетиш в ръцете си как диша тестото, вместо да го извадиш готово от контейнера на машината. И така- рецептата е:

200 мл. прясно мляко
11 гр. суха мая
сока на 1 портокал+ настърганата му кора
настърганата кора на 1 лимон
150 грама захар + 1пакетче ванилена захар
100 гр масло на стайна температура
2 яйца
600 грама брашно
щипка сол




Включете фурната на 50 градуса.Затоплете леко млякото. Изсипете при него маята, добавете чаена лъжичка захар и оставете настрана, да набухне. В голяма купа пресейте брашното, смесено със солта. Добавете и захарта и разбъркайте, след което оформете кладенче. Яйцата разбийте леко и изсипете в кладенчето, където добавете и разтворената в млякото мая, портокаловия сок и настърганите кори. Разбъркайте леко течните съставки и след като поемат част от брашното продължете да замесвате на ръка. Месете, докато получите гладко тесто. След това извадете върху плот и добавяйте по малко масло, като продължите да месите. Изключете фурната и сложете в изключената фурна тестото в дълбока купа, в която ще втасва. След като удвои обема си извадете и отново включете фурната на 50 градуса. Сега идва интересното- измесете леко тестото и след това започнете с "биенето" в 5 серии от по 20 пъти, като между тях премесвайте. Ще видите как цялото тесто започва да става на "балончета"- това са бъдещите конци на козунака. След като свършите с биенето оформете по желание- тук е момента да добавите и плънка, ако ще ползвате /аз сложих накиснати в ром стафиди, които след като изцедих овалях в брашно/. Разделих тестото на две, като от половината направих стандартен козунак, а останалото количество разделих на 8 равни части, като всяка от тях разделих на 2. От всяко направих фитилче, и от двете оформих плитка, края на която подпъхнах. Във формички за крем карамел сложих квадратче хартия за печене, след което поставих от оформените плетки. Изключваме фурната и слагаме формите вътре. Наблюдаваме да втасат отново двойно или докато повърността им се покрие с балончета. След като това се случи, намазваме с разбит с малко вода белтък, поръсваме с филирани бадеми /опция/ и захар на кристали. Връщаме във фурната и печем на 200 градуса, като след като се зачерви проверяваме дали е изпечено и вътре с клечка. Ако все още не сте намерили своята рецепта за великденски козунак- опитайте, резултата е гарантиран. На мен ми предстои отново в събота- този път с ядки и локум.
Весели празници!

2 коментара:

  1. Фантастични козуначета! И снимките са прекрасни :) Весели Великденски празници:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, радвам се че ти допадат
    Светъл Великден!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...