вторник, 3 април 2012 г.

Кантучини с нес кафе, лешници и портокал




Бишкотите както е по-точно да се каже Бишкоти ди Прато, или както аз съм ги нарекла в тази публикация "катунчини" /от английски- са двойно изпечени бисквитки с бадеми с произход град Прато, Италия. Дълго време отказвах приготвянето на подобен род биксвитки с убеждението, че това са "онези- твърдите бисквити, за чупене на зъби". И това докато гледам пекарната на Рудолф, където той поднася с такъв тон и толкова подробна информация, че няма как да не опиташ да приготвиш онова, което презентира.
Традиционната рецепта на бишкотите е- брашно, яйца, захар, кедрови ядки и сурови, необелени бадеми. Забележете, че за приготвянето им не се използват нито мая, нито мазнини и млечни продукти. Много е спорен и произхода им- както всеки толкова известен продукт, всеки иска да се кичи като негов откривател. В някой документи се среща и областта Генуа като първоизточник на рецептата за бишкотите. Всъшност това, което ще ви предложа аз са си по-точно кантучини- които са вариация на оригиналната рецепта за бишкоти. В съвремените рецепти за кантучини доста често се среща използването на разнобразни ядки- лешници, шам фъстък, набухватели, ароматизатори.
С моята рецепта аз реших да си приготвя малко по-диетичен вариант на сладкиш, чудесно допълнение към кафето по всяко време. А самите италианци честичко си хапват кантучини в компанията на сладко вино след вечеря.

200 грама бяло брашно
60 грама бадемово брашно
20 грама ленено брашно
10 грама нес кафе
50 грама кафява /пудра/ захар
70 грама бяла кристална захар
3/4 с.л бакпулвер
1/4 с.л сода за хляб
щипка сол
2 яйца
40 грама лешници
40 грама орехи
60 грама шоколадов чипс /или наситнен натурален шоколад/
сока от един портокал и кората му настъргана на ситни спиралки




Загрейте фурната на 180 градуса. Накълцайте ядките и ги сложете в тавичка, да се запекат леко. През това време смесете бялото брашно с бакпулвера и содата, добавете му бадемовото и ленено брашно и разбъркайте. Сложете и останалите сухи съставки- нес кафето, щипка сол и кафявата пудра захар. Яйцата разбийте леко с бялата захар и прибавете към тях портокаловия сок. Смесете двете смеси и бъркайте до получаването на гъсто, лепкаво тесто. Последно добавете изпечените ядки и шоколадовия чипс. Оформете от тестото багета и я сложете в преварително застлана с хартия за печене тавичка. Печете около 20 минути, като последните 5 наблюдавайте и проверете ако е изпечено го извадете, за да не се препекат. Извадете хлябчето и го оставете да изстине около 15 минути. След това нарежете филийки по диагонал и наредете филийките легнали в тавичката отново. Печете пак около 15 минути и след като извадите оставете върху решетка да поизстинат. Може да декорирате със смес от пудра захар, прясно мляко и бял шоколад /затоплете шоколада в микровълнова, разбъркайте го с малко мляко и добавете пудра захар, до получаването на плътна гладка смес/.

2 коментара:

  1. Признавам си, че имам съвсем същите предубеждения, че са твърде твърди :) и затова не съм ги опитвала до сега. Може би е време да размисля. Много красиви снимки и определено бих ги опитала ако бях наблизо до чинийката :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря- Габи, честно си признавам на мен доста ми допаднаха и бих повторила скоро

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...