четвъртък, 19 април 2012 г.

Баница с лапад и котиж сирене


От няколко години редовно ходим в Одрин на пазар. Има стоки, които са в пъти по-евтини от тук, а и неща, които незнайно защо изобщо не се предлагат. Но определено фаворита ми от покупките там са ръчноточените одрински кори. Ако сте купували от България пакети, на които пише Одрински кори, със сигурност те нямат нищо общо с оригинала- турските кори са широки, кръгли, по-дебели от предлаганите тук /което въобще не влошава продуктите, приготвени от тях/, запечени на сач, леко жилави преди да се приготвят и неустоимо вкусни след това.
Обикновено си правя пърленки- разпъвам кората, натрошавам отгоре й сирене, сгъвам докато получа широк правоъгълник и пека на скарата /тип плоча/, като обилно мажа с масло. Но понеже вече се хванахме за зелено, реших да си направя баница с нещо, с което всеки може да се сдобие и то за без пари- лапад. Турците не правят баниците си със сирене- слагат извара. Аз обаче не харесвам нашенската извара, или поне тази, която предлагат по големите вериги. За това се спрях на варианта Котиж сирене- то е почти същото, само че е малко по-едро, вкуса му определено е по-близък до сиренето.

3 одрински кори
400 грама лапад
100 грама масло
300 гр /2 кутийки/ Котиж сирене


Лапада се чисти от дръжката, нарязва се на едро и се задушава с масло. Количеството се разделя пропорционално спрямо броя на корите, всяка кора намазваме с разтопено масло, сипвате от задушения лапад, и с ръка наръсете от сиренето, равномерно върху лапада. Затваряме двата края, след което навиваме на руло корите и усукваме леко като ги нареждаме върху застлана с хартия за печене тавичка /това го правя напоследък, за по=лесно миене на съдовете след това/. Печем около 40 минути на 220 градуса с вентилатор, като след това поръсваме леко с вода и завиваме с хавлия и вестник.
Така приготвената баница е достатъчно засищаща като основно ядене, например вечеря, а ако имате и домашно заквасено кисело мляко, удоволствието става пълно.

9 коментара:

  1. Браво, Миме!
    Погледна ли часовника, преди да пуснеш публикацията?
    Как се спи след тази гледка?
    Страхотен тен, чудна баница!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, аз я гледам разно сутрин и цял ден ще е пред очите ми!
    Обичам баница със зелении, а с тези кори, ще е още по-вкусна!
    Благодаря за чудесното предложение!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря ви, много сте мили
    Пеп, часовника е толкова, колкото моите момичета ми разрешат да е :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз я правя почти същата :) само че редовно ползвам кори от Сърбия /на нас ни е по-близо :)/
    Страхотен загар :)

    ОтговорИзтриване
  5. е, със сръбски кори не съм правила до сега, но откакто опитах одринските нашите кори за баница са ми абсолютно безразлични и безвкусни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да призная, че одринските кори са купените кори, които са нак-близо до домашните. Сръбските са подобни, леко жилави, с вкус на домашно точена кора, на хубаво брашно. Но Одрин ми е ужасно далеч :)
      Хубава събота и неделя от мен!

      Изтриване
  6. Мария, здравейте. pep-4o ме посъветва да ви питам за подправки и други кулинарни нещица, които може да се купят от Турция. Ще пътувам до Кушадасъ през втората половина на май. Искам да си напазарувам, но търся личен опит. Интересува ме какви са турските наименования на подправките и други подобни неща, които може да се ми от помощ. Благодаря предварително. Заповядайте в кулата на гости. До скоро!

    ОтговорИзтриване
  7. Привет, аз подправки не съм купувала, добре ще е да имаш книжка за подправките, за да се ориентираш по вида
    това, което аз купувам са бобови храни- булгур, нахут, белена леща, кори купувам, както и продукти на Йоткер- пакетираните- те са по-евтини от тук

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...