вторник, 5 април 2011 г.

Козунакът на Venetta



500 гр брашно
2 бр. малки яйца
120 гр захар
170 мл прясно мляко
9-10 грама суха мая
50 гр масло
1 с.л. олио
Всички продукти, трябва да са със стайна температура. Поставят се в купа и тестото се омесва миксера като за целта се ползват бъркалките за тесто /аз ги месих на ръка, а тестото ми втасва на стайна температура около 7-8 часа- това се наложи, защото замесих късно вечерта и оставих тестото да нощува в изключена фурна/
След като тестото започне да се отделя от стените на съда (то е сравнително меко, но не се разлива) се вади и се сгъва на няколко пъти. След като втаса се дели на 6 равни части /може да ги претеглите за по-достоверно тегло/. Аз направих два варианта- от три от топките едната разтеглих като блат и поръсих с какао, след което навих на фитил и усуках с останалите два фитила без какао. Другите три топки направих на фитили, които сгъвах по средата и усуквах заедно, след което оформям кръг- наредих ги в овална тавичка, получи се интересна форма. Козунаците втасват на 40-50 градуса до удвояване на обема, след което намазваме с яйце и олио и поръсваме със захар /аз ползвах кафява- доста ароматно става с нея/. Печем на 170 градуса до готовност.


Рецептата е публикувана със знанието на нейният автор, можете да я намерите в оригинал на блога на Венета

2 коментара:

  1. За рецепта с две яйца,се е получило много добре! Тайната може би е в продължителното втасване.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Мария!

    Попаднах случайно на блога ви и останах много приятно изненадана. Радвам се, че рецептата за Козунак Venetta ви е допаднала. Не мога да не призная обаче, че ви се възхищавам на търпението да изчакате козунака да втаса на стайна температура, нещо което почти всички не го могат. Също бих искала да спомена, че останах очарована от блога ви и желая да ви кажа, че вашите кулинарни творения са много красиви и със сигурност много вкусни! Комплименти!

    Поздрави и пожелавам на вас и на близките ви весели и благословени празници!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...