неделя, 6 юни 2010 г.

Кроасани


Бях около 12-13 годишна, когато за първи път чух думата "кроасан". Първоначално опитахме онези малки маслени кифлички без пълнеж, в последствие понятието се комерсиализира и придоби най-разнообразни форми и вариации. Много фирми се заеха да произвеждат кифлички с какъв ли не пълнеж, но моята представа за кроасани е точно като тези, които ще ви предложа сега. Рецептата я взаимствах от тук, като я адаптирах за машина за хляб в основната част като месене.
  Ето я и нея:

>- 500 g брашно
- 25 g
прясна мая (или 8 g суха мая)
- 10 g
сол
- 50 g
захар
- 25 g
сухо мляко (ако е възможно 0%)
- 250 g
вода
- 300 g
качествено масло
- 1
цяло яйце + един жълтък за намазване


За млякото ползвах от адаптираното мляко на малечка, сложих кафява захар /мисля да редуцирам ползването на рафинирана захар в домакинството ни/. 
С 50 мл хладка вода изсипваме пакетчето мая без да бъркаме и отгоре сипваме лъжица захар. Оставяме за около 15на минути да "шупне" сместта. Изсипваме я най-долу в машината за хляб, доливаме останалото количество вода и отгоре брашното. Върху него изсипваме сухите съставки и включваме на програма за тесто със втасване. Преди да започне първото втасване слагаме яйцето да се разбърка за около 3-4 минути със сместта.
След свърши програмата вадим тестото в тавичка, в която предварително сме сложили и набрашнили равномерно хартия за печене и грубо го разстиламе. Покриваме с домакинско фолио и оставяме на стайна температура за около час, или за вечер в хладилника.
Маслото слагаме между два листа домакинска хартия и също разстиламе тънко. Големината на разточения лист трябва да е  достатъчно да покрие половината от широчината на полученото тесто. 
Вадим тестото и маслото непосредствено преди да ги печем. Вадим тестото от тавичката, размесваме добре и разстиламе с точилка. Слагаме маслото отгоре и застъпваме с половината отгоре като притискаме добре краищата. Разточваме тестото с маслото и отново сгъваме- първо двата края до средата и после един върху друг двете части. Отново разточваме, след което делим на равни квадрати, а всеки квадрат режем по диагонал и завиваме кифличка, на която придаваме формата на кроасан.

Оставяме ги в тавичка с разстояние между тях и оставяме да удвоят обема си. След това намазваме с разбито в прясно мляко яйце и печем на 180 градуса до получаване на приятен кафеникав и равномерен цвят. Вадим ги и оставяме 4-5 минути в тавичката, а след това на решетка.
Voila :)

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...