събота, 27 февруари 2010 г.

Яйчна салата



Продукти:

4-5 твърдо сварени яйца
1 кутийка майонеза /на Краси/
2-3 лъжици кисело мляко да "угасим" майонезата
200 грама шунка
сока на 1/2 лимон
1 к.л черен пипер
сол на вкус
щипка прясно нарязан магданоз

Яйцата нарязваме на ситно, шунката на кубчета. Прибавяме майонезата и разбъркваме хубаво. Накрая прибавяме подправките и бъркаме да се разнесат добре.
Това ми е любимата салата, макар и много калорична.

петък, 26 февруари 2010 г.

Картофена запеканка с гъби и спанак



Постите са освен изпитание за силата и волята на духа, така и период в който можем да пречистим тялото си от натрупаните през дните без пост вредности чрез нездравословното хранене.
Лично аз харесвам постите и с удовлетворение установих, че добре ми понасят. За съжаление обаче в последните няколко години нямам възможност да ги практикувам /причината е хубава сама по себе си/- от 4 години съм или бременна, или кърмачка :)
Снощи имах на гости приятелка, която пости. За да не се чувства ощетена на масата, направих салати, подходящи за нейния начин на хранене, взех херинга с маслинки, ориз със зеленчуци, нуга халва за десерт, а запеканката й предложих като основно ястие.

Продукти:

4-5 средно големи картофа
1/2 пакет замразен спанак на Бондюел
1/2 голяма глава стар лук
200 грама печурки /мариновани или пресни/
1 с.л универсална подправка
1 кофичка заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус

Първо сварих картофите за да е по-бързо приготвянето на запеканката.






Задуших лука и спанака с малко мазнина и добавих подправките при тях.
Отделно задуших и сварените предварително и нарязани на филийки гъби.




Режем картофите на кръгчета и оформяме долния пласт на запеканката.






Отгоре изсипваме спанака и го разстиламе равномерно, а върху него и гъбите.






Отгоре редим още един пласт от картофи и най-накрая изсипваме кофичката сметана и я нанасяме равномерно. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути.

Свинско филе с гъби



Винаги когато съм затруднена с избора на ястие за приготвяне в къщи и питам Ник какво да сготвя, отговора е- Свинско филе с гъби. Естествено, не го приготвям всеки път, но пък за разни поводи е чудесно и сполучливо предложение.
Това е традиционно за българската кухня ястие, така че предлагам моя вариант.

Продукти:
5 броя шницели от свинско месо /около 800 грама/
350-400 грама пресни печурки
1 ч.л сол
1 ч.л черен пипер
2 кубчета гъбен бульон

за бешамеловия сос:
1 с.л брашно
1 ч.ч прясно мляко
50 грама краве масло
сока от 1/2 лимон

Пържолките начуквам под свежо фолио и поръсвам с подправките. Запичам на тефлоновата скара и слагам в тавичка. Разреждам бульоните във топла вода и заливам пържолките. Докато се запичат на максимални градуси сварявам измитите печурки и след това нарязвам на филийки. След като соса на пържолките изври ги вадя от фурната. Задушавам гъбките с 30 грама масло в тефлонов тиган, като им добавям сол и черен пипер. След като са готови ги изсипвам върху пържолките. Последно приготвям бешамеловия сос- запичам брашното леко, заливам го с чашата прясно мляко и бъркам, за да не се получат буци. След като почнат да се образуват балончета /през цялото време бъркам сместта/ свалям соса от котлона и добавям прясно изцедения лимонов сок. Накрая слагам останалото количество масло и разбърквам добре. Изливам соса през цедка върху пържолките и ги връщам във фурната да се запекат за 15-20 минути.

сряда, 24 февруари 2010 г.

Салата домати и синьо сирене




2 домата
150 грама синьо сирене според вкуса ви
шепа черни маслини
1 средно голяма глава червен лук
1 ч.л сух босилек
2 с.л зехтин
2 с.л лимонов сок
сол на вкус

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Пилешко роле със спанак и топено сирене


Продукти:

800 грама пилешко бонфиле
3-4 бомбички замразен спанак /на Бондюел/
50 гр. масло
1 ч.л универсална подправка
100 гр. топено сирене
250 грама гъби печурки

Пилешкото бонфиле нарязваме на 8 порции и начукваме на пържолки под свежо фолио. Задушаваме спанака с универсалната подправка и половината масло. Намазваме всяка пържолка със задушен спанак и слагаме по колелце от топеното сирене. Завиваме на рулце и закрепяме с клечка за зъби. Запичаме рулцата от всички страни в телфлонов тиган.
Измиваме и нарязваме гъбите, слагаме ги в тавичка и отгоре нареждаме готовите рулца. Прибавяме останалото масло и вода колкото да покрие гъбите. Печем за около 40 минути във фурна на максимални градуси.
Сервираме със свежа салата, можем да залеем с бешамелов сос.

неделя, 14 февруари 2010 г.

Овесени блокчета с ябълки и мед


Продукти:

250 грама фини овесени ядки
250 грама мазнина
200 грама мед
5 с.л кафява захар
5 с.л типово брашно
1/2 голяма зелена ябълка

Приготовление:

Смесваме всички овесените ядки и брашното в купа.
Захарта, заедно с маслото и меда стопяваме в миковълновата фурна. Прибавяме ги при останалите продукти и разбъркваме добре.




Нарязваме на ситно половин обелена ябълка и добавяме при сместа.






Разстиламе равномерно получената смес в тавичка и печем в загрята фурна на 170 градуса около 40 минути.







След като го извадим режем на равни правоъгълници и оставяме да изстине.


Взаимствано от: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/07/flapjack/
Мерси, Дани :))

Айсберг салата с домати и риба тон



Продукти

1/2 средно голяма айсберг салата
1 домат
1 малка консерва риба тон
3-4 лъжици сладка царевица от консерва
шепа черни маслини

за крутоните:

2 филийки сух хляб
1 ч.л сух чесън
1 с.л зехтин

за дресинга:

1 жълтък
1 ч.л балсамов оцет
сока на половин лимон
2 с.л зехтин

Салатата нарязваме на едро /аз правя три напречни разреза и след това още на три перпендикулярно на първите/. Домата на кубчета и добавяме при салатата. Изцеждаме рибата от водата в консервата, добавяме маслините и царевицата и разбъркваме два три пъти да се разнесат съставните части.

Филийките хляб нарязваме на кубчета и запичаме в тефлонов тиган. След като се попромени цвета на хляба поръсваме с чесновия прах и заливаме със зехтина. Запичаме докато придобият златист цвят.

Дресинга приготвяме в блендера, като смесваме всички съставки.

Взаимствано от http://www.kulinarno-joana.com/2010/02/c%D0%B0%D0%B5sar-salad/

Мъфини с кайма и топено сирене


за тестото
1 ч.ч прясно мляко
1 пак. суха мая /д-р Йокткер/
щипка захар
брашно за меко тесто /да се маже по лъжицата/

В топлото мляко слагаме щипка захар и изсипваме маята, добавяме брашно да достигнем консистенцията на боза, разбъркваме хубаво и оставяме 30 минути да втаса. През това време приготвяме плънката.

за плънката
1/2 глава лук
250 гр. кайма
100 гр. топено сирене
1 с.л кимион
1/2 с.л черен пипер

Нарязваме лука на ситно, загряваме тефлонов тиган на котлона, слагаме каймата и лука да се задушат. Бъркаме постоянно, за да не стане на бучки, след като се изпари отделената мазнина прибавяме топеното сирене и подправките.

Изсипваме плънкаата при втасалата смес и добавяме брашно докато достигнем желаната консистенция /тестото трябва да е меко и да се размазва по лъжицата/.
Намасляваме формата за мъфини, от сместта вземаме по супена лъжица /лъжицата мокря преди всяко гребване/ и разпределям хубаво сместа във всяко гнездо.

Печем в предварително загрята фурна на максимални градуси за 20 минути. Следа като ги извадим намазваме всяко кексче с мазнина. От тези пропорции се получават 12 кексчета.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...