вторник, 7 февруари 2012 г.

Бриош по Джулия Чайлд





„Умереност, малки порции и голямо разнообразие от храни – това е моята философия за храненето“, споделя известната кулинарка Джулия Чайлд. „И най-вече – храненето и готвенето да бъде забавление!“
Тази симпатична американка, със "скромните" си 183 см височина и специфичен тембър гостува често в домовете на много любители кулинари. Една от философиите на Джулия е, че приготвянето на храната е ритуал, който заздравява семейството. Тя учи семейните двойки да укрепват любовта и секса, като готвят заедно.
Малко след като се омъжва Джулия и съпругът и заживяват в Париж, където тя се записва на кулинарен курс в небезизвестното Cordon Bleu. Там се ражда любовтта й към френската кухня, а години по-късно тази любов се превъплатява в кулинарни издания, кулинарно училище и безброй епизоди на кулинарни предавания.



Френската кухня е тайнство, френското кулинарно майсторство включва множество техники, дори най-семплата операция се прави по най-внимателния начин без значение на времето, което ще отнеме.


Бриош е едно от емблематичните френски изделия. По своята същност това е козуначено хлебче, но с по-малко захар, от колкото сме свикнали ние да слагаме в козунака. Специфична е формата на класическият бриош- пече се в къдрава метална форма, като с част от тестото се прави "калпаче". Но естествено вашето предложение може да е според личните ви усещания. Аз направих класическа форма, но ги изпекох в т.нар bun tray /като форма за мъфини, но с по-плитки гнезда.



И след всичко това да взема да напиша и рецептата :)


Искам да подчертая, че машината за хляб е основна в тази рецепта, не мога да ви гарантирам резултат, ако нямате и решите да я направите.



85мл. топло прясно мляко
1 пак. суха мая
1 яйце
360 грама брашно


В купа, заливаме с топло мляко, маята и яйцето. Изсипваме сместа в казанчето на машината за хляб прибавяме и 180 грама брашно. Включваме на програма тесто /при моята машина това е програма 6/.Тестото се меси за около 4 или 5 минути. След като тестото е готово , добавете още 180 гр. брашно върху тестото така че да покрие тестото и втасва в продължение на 30 до 40 минути. След като се е надигнало тестото прибавяме:


85 гр захар (ако обичате сладко добавете още, но не повече от 20-30 грама, захарта променя времето за втасване)
1 / 2 чаена лъжичка сол
4 яйца разбити
200 гр брашно /добавяме първо 180 грама, оставяме си резерва, ако тестото ни остане меко/

Отново включваме машината на програма тесто и в първите минути на интензивно месене добавяме на два- три пъти 170 гр масло /разстопено на стайна Т/. След това оставяме машината да изкара до процеса на втасване и оставяме още 10-на минути, за да затопли машината. Оставих около 30-на минути в машината- получи се прекрасно тесто. След това го извадиих, доомесих леко върху набрашнен плот и разделих на две. От едната половина направих 12 питки, в които сложих шоколадов чипс и оформих като класически бриош. Останалото количество пък реших да изпека в т.нар Ramekins /формички за суфле/ като им добавих изсушена червена боровинка.

Оставих да втасват още половин час, след което ги намазах с жълтък, разбит в лъжица топла вода. През това време включих фурната на 180 градуса. Пече се до равномерно потъмняване на коричката.
Приканвам ви да намерите време да ги приготвите- това са страхотни питки за всякакъв повод, особено за романтична закуска с любим човек.

2 коментара:

  1. Дали и Джулия Чайлд е ползвала хлебопекарна? ;)
    Чудесни бриоши! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Джулия Чайлд е ползвала планетарен миксер, който в случая е заменен с хлебопекарна. Поздрави и бъдете здрави.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...