понеделник, 14 май 2012 г.

Бял шоколадов мус с ягоди и бишкоти




Ако искате лек и приятен десерт, определено мус е ключовата дума. Вариациите на този прекрасен сладкиш са колкото вкусове има сред хората, така че винаги можете да направите своята рецепта. Мислех да направя ягодови мъфини, реших че ще им подхожда и бял шоколад, но пък като размислих, реших да направя мус- по-лек и ефирен, а и вероятно малко по-диетичен от мъфините /все пак няма брашно/. За да завърша вкуса добавих и подложка от бишкоти, така че вкуса на десерта много се доближава до този на тирамисуто.
За приготвянето на този крем ще са ви нужни:

100 грама бял шоколад /аз използвах шоко чипс на д-р Йоткер/
2 големи яйца
150 мл животинска сметана
5-6 бишкоти Савоярди
300 грама ягоди
шушулка ванилия
1 ч.л крем тартар
щипка сол


Разделете жълтъците от белтъците. В малка тенджерка налейте вода и вътре сложете купичка, в която ще поберете шоколада и сметаната. Сложете ги заедно на котлона и бъркайте докато се разтопи шоколада. След като това се случи добавете един по един двата жълтъка и бъркайте добре. Важно е белтъците да са хубаво отделени, освен това не слагайте купичката след като водата заври- ще сварите жълтъците, нека се готви докато водата загрява. След като се разбият жълтъците отнемете от котлона, извадете купичката и оставете да изстива.
Следва разбиването на белтъците- в кухненски робот поставете белтъците, заедно с лъжичката крем тартар и щипка сол. Бийте първоначално на ниска скорост, а след като се появи пяна- на максимална до като получите върхове в белтъчната смес. Това е знак, че са разбити добре. Ако жълтъците са ви изстинали можете да смесите двете части на десерта- добре е да прибавяте белтъците на части, след като ги разнесете да прибавите следваща порция. Аз ги разнасях със силиконовата шпатула, на принципа на правенето на макаронена смес. Муса е фин десерт и като такъв трябва да го приготвим с нежност и внимание. Тук е момента да добавите и ванилията.
Пригответе си подходящи съдове за поднасяне- аз се спрях на високи тънки чаши- на дъното на всяка поставете наситнена бишкота, полейте с мус  докато я покрие, отгоре сложете две нарязани на парченца ягоди и отново полейте. Гарнирайте с шоколадови пръчици, или спиралки от шоколад. Охладете за 3-4 часа в хладилник и се насладете на освежаващият и нежен вкус на шоколадовия мус.


5 коментара:

  1. Това е десерта! Страхотна комбинация на съставки! все любими неща!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма наслада е поднесена в тази чаша! А и толкова красиво си подредила всичко :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея за десерт - много ми харесва! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря, че наминахте и за позитивните коментари
    радвам се, че ви допада
    с пожелание за усмихната и спокойна седмица, Мария

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...