събота, 14 ноември 2009 г.

Баница



Баницата е традиционно българско ястие, почти няма празник на който да не се повелява на трапезата тя да присъства. Дали за основно ястие, като разтоварваща вечеря, или ухаеща топла закуска, баницата винаги ми напомня за детството и почивните и празнични дни на родителите ми, които прекарвахме заедно и се чувствахме толкова щастливи. Има много рецепти, аз лично експериментирам постояно, но една от най-сполучливите е имено тази.

Продукти:

1 пакет кори за баница
5 яйца
500 грама сирене
1 кофичка кисело мляко

1 к.ч олио /топена мас, маргарин, масло- според вкуса/
1 к.л сода за хляб

Разделяме корите за баница на три части, най-отдолу в тавата наливаме малко мазнина и нареждаме първата доза кори, като между всяка от тях капваме по малко мазнина. Натрошаваме половината сирене и равномерно го разстиламе по повърхността и продължаваме със следващата част от корите по същия начин. Така процедираме и с втората част от корите.

Завършваме с корите и разряваме на големи квадрати. Отгоре заливаме със смес от киселото мляко с разбита в него сода и яйцата.

Печем в умерено загрята фурна за около 20 минути на най-долното ниво на фурната.
Поднесете с прясно приготвен леден айрян през лятото, или с чаша сок от домашен компот през зимата, усещането е страхотно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...