вторник, 10 ноември 2009 г.
Пай с тиква
Продукти:
за масленото тесто
100 грама студено масло
2 ч.ч брашно
1/2 чаша студена вода
Маслото се нарязва на малки парченца, добавя се брашното и с вилица се размесват до получаването на трохи. За да се омеси добре се прибавя до 1/2 чаша студена вода. Тестото се оставя да стегне в камерата, след което се вади и разточва според големината на формата. След това цялата повърхност се дупчи с виличка и отново се връща в хладилника да се охлади.
за пълнежа
200 грама смлени орехи
500 грама тиква /тип цигулка/
1 ч.ч мед
1 к.л канела
Смлените орехи се запичат за около 3-4 минути в предварително загрята фурна и се разстилат върху охладеното тесто, което също се слага във фурната да се запече до порозовяване. През това време се сварява тиквата, обелена и нарязана на парчета, след това се намачква и се прецежда излишната вода. Разбъркваме тиквата с канелата. Меда разтопяваме на водна баня. След готовност на блата изсипваме половината количество от меда върху орехите, отгоре добавяме тиквата, изравняваме добре и заливаме с останалата част от меда. Запичаме за около 15 минути. След охлаждане на сладкиша поръсваме с пудра захар.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотне блог! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИмаш ли нещо против да те добавя в моя списък на избрани блогове?
Този пай изглежда и звучи много вкусно и със сигурност ще го направя!
Поздрави и хубав уикенд!
Даниела
Разбира се, за мен е чест, човек с твоя изтънчен вкус и усет за много неща да ми гостува
ОтговорИзтриванепоздрави, Мария