събота, 26 февруари 2011 г.

Exotic cake


~*~Продукти~*~

3 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 бакпулвер
1 пак. ванилена захар
1 ч.ч захар
1 1/2 ч.ч брашно
1/3 ч.ч олио /или разтопено масло/
1 манго
1 банан


за глазурата:

1 мандарина
200 гр. пудра захар

крокан:

100 грама орехи
2-3 с.л захар

Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците с щипка сол разбиваме на сняг в кухненския робот. Мангото и банана пасираме на пюре. Разбиваме жълтъците заедно със захарта и ванилената захар. Добавяме към тях киселото мляко, разбъркано с бакпулвера и разбъркваме добре. Прибаваме и олиото и брашното на няколко порции. След това изсипваме плодовото пюре и разбъркваме отново добре. Последно добавяме белтъците на сняг и бъркаме в една посока със силиконова шпатула, докато се разнесат белтъците.
Печем в намаслена тавичка на 180 градуса около 40 минути на средно ниво на фурната.
През това време приготвяме глазурата- измиваме добре мандарината и настъргваме кората й, като гледаме да не задълбаем до бялата част под нея. След това изцеждаме сока на мадарината, към него добавяме коричките и 200 грама пудра захар и разбъркваме до хомогенна смес.
Орехите смиламе в кухненски робот на ситно. Захарта разтапяме на котлона до карамелен цвят и изсипваме смлените орехи вътре и бъркаме 10-15 секунди. Махаме сместта от котлона и я разстиламе върху домакинска хартия и отделяме настрана да стегне добре. След като се втвърди натрошаваме леко и отново смиламе в робота. ПОлучава се много фин крокан.
Изстиналият кекс вадим от формата /аз бързах и го извадих топъл- не правете моята грешка, защото се разкъсва/, заливаме с глазурата и отгоре поръсваме с крокана. Аромата е неустоим.

1 коментар:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...