неделя, 6 май 2012 г.

Бърз ябълков тарт



Предполагам всички запалени по готвенето като мен са попадали и редовно следят канала 24 kitchen. Моят любим образ от там е Рудолф /Джейми ми е друга страст ;)/. Винаги предлага интересни, в голямата си част достъпни и традиционни ястия, особено десерти. Толкова много неща за толкова кратко време успях да науча от него за техниката по приготвяне и то главно на сладкиши. Едното от тях е работата с многолистно тесто. Рудолф винаги разточва няколко парчета многолистно тесто, за получаване на по-пръхкава кора. Аз например до сега, винаги като съм приготвяла изделия от бутер тесто просто съм използва листа, както си е оформен от производител. Наскоро Рудолф предложи страхотна рецепта на тарт с маскарпоне, но тъй като 1 седмица всяка вечер установявах, че отново съм забравила да купя маскарпоне най-накрая реших да направя обикновен ябълков тарт с подложка от бутер тесто. Този сладкиш е изключително лесен за приготвяне, като същевременно е достатъчно претенциозен и изтънчен да задоволи вкусовите възприятия на доста капризни хора. За приготвянето на 3 малки правоъгълни тортички аз използвах:

1/2 пакет бутер тесто /можете да си направите и сами, ще ви подскажа кой ще ви научи/
Домашно бутер тесто

1 червена ябълка
кафява пудра захар
ванилена захар
канела
кайсиева сладко /за глазура/
*орехови ядки /може и бадемови- въпрос на вкус/

*използването на ядки е опционално- в оригиналните рецепти не се използват

И така, извадете лист бутер тесто да се отпусне. През това време почистете ябълката от средната част и нарежете на много тънки ленти, без да белите кората- като се запече става изключително вкусна. Сложете парчетата ябълка в купа, поръсете с пудрата захар, канелата и ванилената захар.Объркайте внимателно, за да може всеки резен да се овкуси. Тестото трябва да е отпуснало вече- разделете го на 6 еднакви части, след което ги съберете две по две. Всяка двойка разточете заедно, докато получите правъгълник, който разрязвате наново на две и отново разточвате до получаване на желаната широчина. Подгъвате краищата на всеки правоъгълник, а в средата му редите резените ябълка със застъпване докато покриете цялата средна част на оформената подложка. Тук аз май направих грешка- трябваше да надупча корите, ама забравих- така става като правиш сладкиши в 12 през нощта :)
Е, леко се понадуха повечко, но кой ти го брои при тази вкусотия. Печем на максимални градуси около 25 минути, или докато хубаво се позачервят ябълките. След като се зачерви тестото, нанасяме глазурата от кайсиевото сладко върху резените и допичаме.
Сервираме поръсено с пудра захар и/или ядки!
Бон апети!


5 коментара:

  1. Мария, какво многолистно тесто изполваш? На мен все не ми се получават нещата :)
    Десертът е страхотен! Поздравления и хубав празничен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами стандартно- на Белла, то не се предлагат много видове на пазара
      но както вече написах, явно е важно да се разточи добре малки листчета едно върху друго, така наистина се получава многолистен сладкиш
      благодаря, радвам се, че ти допада
      а аз гарантирам, че е вкусен- в момента хапвам последната хапчица в компанията на ароматно кафе

      Изтриване
  2. Страхотен сладкиш, Рудолф и на мен ми е любим, наистина се научават много неща от него, но това за многолистното тесто не съм го гледала и на мен като на Зори все не ми се получават нещата и съм се зарекла да си направя! Още веднъж изглежда страхотно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здрасти Мария
    Бихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката BG blogs на GoodFood. Ако си съгласна, моля те да изпратиш снимките в голям размер на мейл r.dimitrova@goodfood.bg, а текста можем да вземем директно от тук.
    Поздрави, Луиз

    ОтговорИзтриване
  4. Луиз, благодаря за вниманието- искрено съм изненадана. Разбира се, че съм съгласна- ще изпратя снимките на мейла.
    С пожелание за успешна работа, Мария

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...