четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Tunkerbell birthday cake



Благодарение на тортената библиотека на готварския подфорум на Бгмамма и на прекрасния блог на Димитрана се престраших да направя "официална торта" за рождения ден на детето. Любимата й героиня напоследък беше феята Тинкърбел, за това решихме тя да е тематиката на тортата.
А ето и какво съдържа:

Блат:

8 жълтъка
4 белтъка
100 грама захар
80 грама брашно
20 грама царевично нишесте
лимонова есенция
http://dimitranas.blogspot.com/2009/03/sweet-sprig-cake-step-by-step.html


Крем:


1 консерва карамелизирано кондензирано мляко /Дулсе де лече/
2 пак. пудинг карамел на д-р Йоткер
1 литър прясно мляко
7-8 лъжици захар
300 гр. масло

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.msg8948029#msg8948029


Как се приготвя:

*блата- жълтъците се разбиват с лъжица захар и щипка сол, белтъците с останалата захар се разбиват на сняг. Брашното и нишестето се смесват. Добавяме белтъците към жълтъците и внимателно разбъркваме, само в една посока и загребвайки добре отдолу в купата. Накрая добавяме на няколко пъти и брашното и разбъркваме отново внимателно. Печем във фурната в правоъгълна тавичка, върхи предварително постлана хартия за печене. Фурната трябва да е предварително загрята до 230 градуса, следете блата да не прегори /трябва да го извадите докато е леко розов/.
Трябваха ми три порции от тези, може и още, за по-голяма торта :) На третият вече правех сместта със затворени очи, оказа се лесен и приятен за правене блат, а аз толкова се страхувах.

*крем- разбиваме млякото и маслото до хомогенна смес, пудинга се приготвя по описания начин и когато изстине се добавя към маслената смес

След като изпечем блатовете ги оставяме върху предварително намокрена хавлия, всеки режем на еднакви по широчина ленти и намазвам с крема. Изпекох и две кръгли подложки, всяка с по 2-3 лъжици от сместта за блатове. Завиваме една по една всяка лента върху подложката до получаване на желаната големина. Накрая увиваме всяка част със свежо фолио и оставяме за една вечер в хладилник да стегне добре. На другият ден намазваме повърхността с конфитюр от кайсии. Покриваме с разточен фондан, а украсата е въпрос на въображение.
Честит рожден ден, моя слънчева Стефания!

7 коментара:

  1. Наистина е приказна тортата, Мария!
    Харесва ми много: прекрасно настроение създава!

    Поздравлявам те за старанието и сръчността!
    Много ми е драго, че си се доверила на рецепта споделена от мен и си останала доволна! С всеки следващ път тортоправенето и завиването на тортичка е все по-лесно и носещо удоволствие :-)

    Всичко най-хубаво за Стефания!

    Сърдечни поздрави от мен и пожелания за още много сладки поводи :-)))

    p.s. Третото бутонче в настройките за писане на пост е помощно за добавяне на активен линк в поста. В прозорчето се попълва интернет-адреса (url) и e готово :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Дими. Особено ценя твоето мнение. Радвам се, че имам възможност да се уча от теб, благодарение на блога ти.

    за връзката- нещо не се получава в моя формат, не излиза нишщо след като публикувам, а на редакция си стои в съответната форма за публикуване на връзка, за това посочвам линк и стои като текст, не искам да си присвоявам рецепти и идеи :(((

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна торта, правена с много любов!
    Поздравления за резултата!
    Харесвам блога ти, много хубави рецепти има в него и с удоволствие надничам :)

    А за линковете, аз имах подобен проблем в началото, опитай след като се появи прозореца за който казва Дими, да изчистиш това "http://", което се появява там и да пейстнеш на чисто интернет адреса. При мен така се оправиха нещата, но чувам и от други блогъри оплаквания за проблеми с линковете отвреме на време.

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, всеки в началото е срещал различни технически проблеми и странности.. не се притеснявай, с времето човек свиква и се научава. Така е и с тортоправенето.. Нека с всеки следващ повод тортите да ти носят все повече положителни емоции, задоволство и радост!

    пп. Аз ти благодаря за коректността, Мария! Много ми е драго, че ме споменаваш, дори чувствам някаква своеобразна гордост заради красивата и сполучлива торта!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, благодаря и на теб. АКо ги нямаше вашите блогове, никога нямаше да се престраша с много неща. Слънчева и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
  6. Да ти е жива и здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...