четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Сьомга с магданозено песто




Вторият вид риба на трапезата днес е сьомгата- това е една от първите риби, с които се захранват бебетата, тя е отличен източник на протеини, витамини А и В, както и на и омега-3 мастни киселини, полезни както за здравите хора, така и за изложените на риск от сърдечно-съдови заболявания. Първият път в който купих охладена сьомга я приготвих само запечена на тиган- Стефания беше очарована и постоянно ме пита кога ще й приготвя пак. За съжаление в нашият град само един магазин предлага охладена сьомга, за това рядко допирам, но пък и цената й не е като за всекидневно ядене, де. Иначе казано, сьомгата е вид пъстърва, най-голямата тихоокеанска такава, така че мога да сметна, че редовно ядем, предвид честотата на пъстървата на нашата трапеза :)

Магданозено песто:

2 връзки магданоз
80 грама орехи
90 мл зехтин
2-3 скилидки чесън


Всичко това се смила в кухненският робот. Магданозеното песто може да се използва както за всякакъв вид червени меса, така за риба, или дори за направата на брускети /много са вкусни, аз така оползотворих част от пестото/.
!Идея!- парти хапки с магданозено песто- вземате франзелка, нарязвате я на равни филийки, подмазвате с пестото и запичате леко. Върху всяка брускетка щприцовате майонеза, слагате кръгче кисела краставичка и парче пушена сьомга, декорирате с триъгълниче лимон и стръкче пресен копър- такива хапки направих на рожденният ден на Преслава и признавам си доста похапнах от тях

А сега за сьомгата- ще за ви необходими котлети от сьмга, осолете ги от двете страни, след което поставете 2 ч.л от пестото и го разнесете по цялата повърхност на котлета. Сложете в тавичка и печете в загрята фурна около 20 минути. Имайте предвид, че сьомгата ще пусне доста мазнина и в един момент печенето ще се превърне по-скоро в пържене. Ако искате да го избегнете, просто покрийте с фолио тавичката, в която запичате, за да се задуши. Но пък ако ообичате пържено оставете така. Още една рецепта в графата бързи- песто за 5 минути, сьомгата за още толкова и 20 минути за печене- за 30-40 минути си имаме прекрасно и вкусно ядене. А междувремено може да приготвите и гарнитура- от задушени зеленчуци, например.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...