неделя, 12 февруари 2012 г.
Млечни питки с ленено брашно
Всъщност си харесах много снимките на турски питчици в гугъл, но в крайна сметка,както става със всяка рецепта я поизмених леко.
Турската кухня е известна с тестените си деликатеси, а хлебните им произведения са повече от чудесни. Преди време си говорихме с татко, че даже и брашното им е друго- истинско, мирише на вкусен селски хляб. Рецептата, на която се спрях е много лесна и бърза за изпълнение, а ако обичате бели хлебчета, просто не добавяйте ленено брашно.
4 1/2 чаши бяло брашно тип 500
1/2 чаша ленено брашно
1 пакетче суха мая
2 ч.ч мляко
1 ч.л захар
1 с.л сол
250 мл растителна мазнина /олио, или разтопен зехтин/
за намазване:
1 жълтък
1 с.л прясно мляко
Стоплете половината мляко, добавете вътре маята и захарта и оставете за 5 минути настрани. През това време пресейте бялото брашно, добавете му лененото и разбъркайте. Направете кладенче, в което излейте чашата мляко, както и сместта с маята. Последно добавете солта и мазнината. Разбъркайте докато стане трудно за бъркане с лъжица, след което започнете да месите с ръце. Тестото, което се получава е много приятно за работа. Извадете на кухненския плот и месете 2-3 минути. След това го разделете на 12 равни части, от които оформете питчици. Подредете ги в тавичка с хартия за печене и на всяка питка направете цепнатина отгоре. Оставете ги да втасат 30-40 минути, след което печете 13-15 минути на 180 градуса. Толкова вкусни и ароматни питки не бях яла- наистина, тестото е меко, ароматно и много вкусно. Опитайте и вие!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Марийче, питките изглеждат страхотно! Непременно ще опитам твоята рецепта! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Мария!Чудесно местенце си направила, с удоволствие ще се отбивам, ела и ти при мен:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Благодаря за коментарите, радвам се, че ви допада рецептата
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната седмица!