вторник, 6 март 2012 г.

Banana bread




Banana bread всъщност си е жив кекс, но американците, които са го измислили, са го нарекли хляб. Вероятно рецептата е създадена някъде през средата на 18ти век, но първата официално издадена е през 1930 година. Май скоро не съм приготвяла нищо бананово, но така е, защото децата си ги ядат бананите на плод. Прибирайки се от работа, Николай възкликна- ау, как мирише тук- за първи път правя толкова ароматен кекс. Истината е, че приготвянето му е много лесно, а и продуктите не са специални- предполагам ги имате у вас:

2-3 презрели банана
4 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч смлени /накълцани/ орехи
1/3 ч.ч масло на стайна температура
1 пак. ванилена захар
1 пак. бакпулвер


Разбийте добре яйцата на пяна, добавете към тях и захарта и продължите да биете до получаването на пухкава смес. На порции добавете пресятото, заедноо с ванилената захар и бакпулвер брашно и бъркайте добре със силиконова шпатула до пълното разнасяне на брашното. Последно добавете орехите, маслото и намачканите на пюре банани. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Тъй като се получава доста голям за стандартната форма за хляб кекс ви препоръчвам да го разделите на две, или да го изпечете в по-голяма тавичка. Пекох на 180 градуса на фурна с вентилатор около 50 минути /ако печете на части ще стане по-бързо/. Аромата вече ще е изпълнил дома ви, а вие може да си направите чаша горещо кафе, да изстива заедно с кекса и да им се насладите и на двете след това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...