понеделник, 5 март 2012 г.

Ципура с подправки на сол


Както вече споделих в по-предишна публикация, много ни допадна вкуса на ципурата. Честно да си призная, дори повече ми харесва от пъстървата, толкова популярна по нашите географски ширини.
Първо реших, че този път ще я приготвя печена, после пък реших, че ще е добре да я сложа върху морска сол, а накрая пък реших да добавя и малко зеленчуци за аромат. Така се получи и окончателната рецепта, а тя е:

2 риби ципура от по 500-600 грама всяка
2 средно големи моркова
1 домат
стрък селъри, заедно с листата
шепа морска сол
лимонов сок, девисил, черен пипер

Постелете фолио в тавичката, в която ще печете рибите, а върху него сложете домакинска хартия за печене. Изсипете морската сол, сложете върху нея рибите. Направете няколко разреза на повърхността на рибите, като във всяка сложете по половин кръгче домат. Поръсете девисил и черен пипер върху рибите. Нарежете на едно морковите и ги разхвърляйте около рибите. Наситнете селърито и добавете и него в тавичката. Последно полейте рибите с лимоновият сок и зехтин и запечете за около 40 минути на максимални градуси.

4 коментара:

  1. Ципурата е любимата ми риба :) заради голямата кост, изваждаш я и почти приключваш с костотърсенето :)
    У дома обикновено приготвяме по най-елементарен начин - измивам, подсушавам, осолявам. Мажа със зехтин парче фолио, загъвам рибата и после половинът я мята на скарата. Следващият път по твоята рецепта :)
    Поздрави и хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за коментара Еос
    аз пък другия път като теб- няма по-хубавото от това всеки път различно да е яденето
    спокойна нощ и усмихната седмица
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. В къщи също обичаме ципура.
    Ще пробвам твоя вариант ,Мария.
    Рибката изглежда чудесно!
    Спокойни сънища!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси, Мира- ще се радвам да опиташ и да ти хареса и вкуса й
    Усмихнат ден, Мария

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...