събота, 3 март 2012 г.

Italian sweet bread

Днес е Национален празник- 134 години от Освобождението. Един от онези дни, в които всички са изпълнени с гордост и патриотизъм, до първият работен след тях. когато отново почваме да обвиняваме всички около нас за положението в което се намираме. Това сме ние "българите"- силни на маса и думи и слаби на реализация. Аз наистина се гордея, че съм българка, и не го чувствам само когато има национален празник!
Но не за това е днешният пост :) Все пак сме в кулинарен блог и за друго го вписвам :) Днес по църковен календар е и Тодоровден, който е подвижен празник и се мени спрямо Великден. Легендата разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си) до него. А самият светец влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята.

Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне (кушии). Затова празникът е наричан още и Конски Великден.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и “Булкина неделя”. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки.

Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

И щом ще е Великден, защо да не направим козунак :)))
Наскоро попаднах на едно приложение- Pinteres. Ако не сте го разглеждали- направете го, пълно е със снимки, идейки, мода, обзавеждане, направи си сам и всичко, всичко което може да ви е интересно. Именно там попаднах на тази рецепта за италиански сладък хляб, който всъщност си е чист козунак за мен. Идейно беше поръсването с цветни захарни топчета, които наистина правят една интересна идейка за поднасяне на козунак. Ето и рецептата




1 1/4 мляко, сварено и охладено до стайна температура
2 яйца /леко разбити/
1 пакетче суха мая
щипка сол
1/3 ч.ч захар
3 1/2 чаши брашно
1/3 ч.ч масло на стайна температура

Изредените продукти сложих в контейнера на машината за хляб- млякото, яйцата, щипката сол, след тях захарта, брашното и накрая маята. Включваме на програма тесто и след първото основно измесване добавяме и маслото. След като програмата привърши, пускаме отново на същата програма, само за още едно измесване. Вадим преди да почне втасването и делим на 4 или 8 равни части /зависи колко големи гевречета искаме да направим/. Тестото е прекрасно- цялото в балончета, меко и удобно за работа. От всяка част правим два фитила, усукваме ги един с друг и завиваме на кръг, като крайчетата прибираме под кръгчето. В средата на всяко кравайче се слага сварено и боядисано яйце, аз ползвах черупките, от яйцата които вложих. После като се замислих, можеше да ползвам и част от тестото, но вече свърши :) Оставяме да втаса докато удвои обема си, намазваме с разбитото с лъжица вода яйце и поръсваме със захарните топчета. Печем до зачервяване на 180 градуса с вентилатор.

Честит празник, на всички които го смятат за такъв днес! На имениците- да са здрави и с добро да чуват името си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...