събота, 24 декември 2011 г.

Бъдни вечер


Рождествена песен

Дърво елхово зеленее,
над него чудна птичка пее...
По клоните му наредени
свещички светят позлатени.
И таз нощ от тук полека,
по тази бялата пътека,
ще минат ангели дечица,
а рано с ясната зорница,
ще екне песента им свята
и в бяла пелена земята
навред ще възвести отново,
че днес е Рождество Христово!

Йордан Стубел

Един от най-големите християнски празници е Бъдни вечер, вечерта преди Рождество Христово.
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена. По традиция се приготвят постни ястия: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Техният брой трябва да бъде 7, 9 или 11 (нечетен брой). При разчупване на обредния хляб първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря.

Тази година на нашата трапеза съм предивидила:

1. Боб чорба
2. Пълнени чушки с булгур, праз и гъби
3. Кюфтенца с броколи и булгур
4. Тиквеник с локум
5. Празнична содена пита с паричка
6. Туршия
7. Пресни плодове
8. Ядки
9. Лук, чесън
10. Мед
11. Жито с орехи и бисквити


Надявам се с тази публикация да помогна на онези от вас, които все още не са решили какво да приготвят за празника тази вечер. Основното обаче е, всичко приготвено да е с добри мисли, желание и любов към хората, с които ще го споделите.
С пожелание за здраве, мир и хармония в домовете ви- Весели празници!

1 коментар:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...