Продукти:
за блата:
- 6 яйца /разделят се жълтъци от белтърци/
- 200 гр. захар
- 120 гр. брашно
- 1 бакпулвер /на д-р Йоткер/
- 120 мл прясно мляко
- щипка сол
за пълнежа:
- 500 грама сладкарска сметана /подсладена/
- 1 бурканче сладко от боровинки
- чаша сок от компот по желание за сиропиране на блата
Приготвяме първо блата- смесваме брашното с бакпулвера и го пресяваме в купата. Отделяме жълтъците от белтъците, като жълтъците разбиваме със захарта докато побелеят, а белтъците разбиваме на сняг в кухненския робот или с миксер.
Внимателно добавяме брашното и млякото в жълтъчната смес, последно прибавяме и белтъците, които само разбъркваме с готварска шпатула.
Загряваме фурната на 170 градуса. Получената смес изсипваме в тавата на фурната, върху подмазана с олио хартия за печене. Печем около 15 минути или до зачервяване на блата.
Оставяме да "почине" във фурната и след като го извадим обръщаме върху навлажнен тензух /кърпа/ след което махаме хартията.
Докато изстива блата си разбиваме готварската сметана. Изстиналия блат режем на 3 ленти с еднаква широчина.
Намазваме всяка лента със сиропа, а след това и със сладкото от боровинки.
Отгоре намазваме обилно със сметана и изравняваме пласта. Първата лента навиваме като руло и поставяме върху чиния, върху която предварително сме разпънали домакинско фолио. Следващите две ленти навиваме една след друга, като охлювче, след което стягаме с фолиото.
Оставяме тортата да стегне 2-3 часа в хладилник, след което вадим и намазваме щедро със сметана.
Украсата е по желание- аз използвах филирани бадеми за отстрани и оцветих част от сметаната с боя и направих цветчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар