неделя, 6 март 2011 г.

Свинска плешка в гювеч



Да не си помислите, че само сладкотии правя. Тях повече, за да се пробвам да снимам, отколкото да ги ядем. Обикновено даже ги раздавам, защото никой у дома не проявява особен интерес към сладкото. И сега на прага на Великденските пости да ви споделя последният ми експеримент, лесна и много достъпна рецепта.

~*~Продукти~*~

500 грама свинска плешка без кост
300 грама свински гърди без кост
2-3 с.л брашно
кимион, черен пипер, сол
1 лимон
150 гр. кашкавал

Нарязваме месото на хапки и го запичаме на грил тигана. Изсипваме го на дъното на гювеч, след което нарязваме на тънки ивици и гърдите и запичаме и тях. Отделяме ги в чинийка за момент, а в тигана с получената мазнина запържваме набързо брашното. След като смени цвета си добавяме чаша вода и бъркаме интензивно до получаване на гладък сос. Поливаме свинското месо, и ако ни се стори малко доливаме водичка. Изцеждаме половината лимон и изсипваме сока. Отгоре нареждаме бекона и поръсваме с подправките. Запичаме около 40-50 минути, след което отваряме капака и оставяме малко да се запече. Преди да изключим фурната поръсваме с настърган кашкавал и оставяме ястието във фурната, докато изстива. Сервираме с гарнитура от варен ориз.

1 коментар:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...