понеделник, 5 март 2012 г.

Италиански хляб



Споделих за новата социална мрежа Priteres, нали. А споделих ли, че имам вече запаметени 21587634864645647 рецепти за правене- направо не зная от коя да почна. Със сигурност, хляба се слага на трапезата всеки ден, за това стартирам с италиански домашен хляб. Рецептата е проста, приложих я в машината за хляб, а хляба, мммм хляба ... няма как да ви го опиша- просто го направете

2 ч.ч хладка вода
1 пак. суха мая
1 ч.л кафява кристална захар
2 с.л сол
2 с.л зехтин
5 1/3 ч.ч брашно

Сложете маята в 1/2 чаша хладка вода. Добавете и захарта при нея и оставете настрана за 15-на минути. След като си взаимодейства с водата се получава слой пяна на повърхността, разбъркайте го и сложете в контейнера на машината за хляб, долейте останалото количество хладка вода. Изсипете 5 чаши брашно върху водата, а последното добавете зехтина и солта. Пуснете на програмата за тесто /за час и половина/. След като привърши програмата, изсипете тестото върху остатъка брашно и го премесете леко, колкото да му придадете форма. Хляба, който се получава е доста голям, така че може да го разделите на две, или ако половината направете с различни форми- питки, франзелки, земелчета ... Печем на 180 градуса, с тавичка под тавата в която печем, в която сме изляли 3 ч.ч вода. След като се зачерви кората изключваме и оставяме за 15-на минути. Като извадим хляба го напръскваме с малко вода и завиваме в кърпа /хляба има прекрасна фина коричка, която ще омекотим леко по този начин/. Ако желаете, преди печене може да намажете с разбит белтък и да поръсите със сусам, семки или мак.

Преди година като ходих в Прага при поднасянето на хляба ни донесоха и чинийка, в половината от която имаше масло, майонеза и в единия край овкусен зехтин- така направих и аз. Може да се нахраните преспокойно само топейки в арометен зехтин с чесън и розмарин от този прекрасен хляб.

3 коментара:

  1. Изглежда превъзходно!
    И снимката е толкова вкусна и реалистична, че се замечтах за единия хрупкав край на тоя хляб.:))
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятен е хлябът! Ще се пробвам дали ще стане в моята капризна машина за хляб :) Ако няма да те затрудни ще ми пуснеш ли линк за тази нова социална мрежа :) Предварително благодаря! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за хубавите думи и се радвам, че ви е допаднал хляба.
    Габи, веднага пускам http://pinterest.com/

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...