неделя, 11 март 2012 г.

Торта с богат какаов блат и ментов шоколадов крем


Ако обичате шоколад- това е вашата торта. С влажен, наситено какаов кафеен блат и мус от млечен мус пралин шоколад, натурален с вкус на мента и белгийски шоколад за готвене. За омекотяване на вкуса добавих и сметанов слой с крокан- безкрайно вкусен и добре допълващ останалите съставки. Тортата е с много съставки, но става бързичко, ако си организиран.

Блат:

1 3/4 чаша брашно
2 ч.ч захар
3/4 ч.ч горчиво какао за готвене
2 ч/л сода за хляб
1 ч.л бакпулвер
2 яйца
1 чаша силно горещо кафе /еспресо/
1/2 ч.ч растителна мазнина
1 па. ванилена захар

Разбъркайте всички сухи и влажни съставки в две отделни купи. Внимателно започнете да добавяте сухите при влажните на няколко пъти и само леко бъркайте, колкото да хомогенизирате сместта. Загрейте фурната на 175 градуса, изсипете половината в 18 см форма за печене, предварително намаслена и печете около 20 минути, или докато клечката започне да излиза суха от всяко място, в което я забодете. Изпечете и втория блат, а през това време може да правите и крема

Шоколадов мус крем:

2 ч.ч масло на стайна т
1 пакет фина пудра захар
1 ментов шоколад /анидор/
1 мус Пралин на Милка
50 грама натурален белгийски шоколад за готвене
1/2 чаша сметана
2 пак. капучино Милка

За този крем допълнително накълцах сурови лешникови ядки, които позапекох в тиган преди да ползвам.

Пудрата захар с маслото се бъркат в робота, до хомогенна смес, добавя им се разтопения във МВ шоколад и накрая и сметаната и се бие добре. Последно добавете капучиното и размесете отново до пълното му разтваряне.

За крокана:

3-4 с.л захар стопяваме в метална касерола и след като получим равномерен златист цвят изсипваме карамела върху метална тавичка. Оставете да се охлади добре и след това се смила в кухненския робот.

За сглобяването на тортата- разрежете двата блата на три равни части всеки. Разбийте 500 мл сладкарска сметана на твърди върхове. Върху първият от блатовете сложете сметана, разнесете добре и покрийте с 2-3 с.л крокан. Сложете следващия блат, нанесете от муса и посипете с лешници. Така редувайте до изчерпване на блатовете, а накрая измажете цялтата торта с остатъка от муса. Не е нужно да е перфектно загладена- тортата е такава наслада за сетивата, че всеки ще забрави малките несъвършенства в момента, в който я опита.

И тъй като тортата е за специални хора, аз я направих за човек, който много обичам- моята майка, по случай 8 март

1 коментар:

  1. Благодаря за прекрасната рецепта, Мини! Аз вече ти казах, но също мисля да я направя за рождените дни (всъщност рождения ден е един,тъй като е на една дата) на много любими за мен хора. Дано се получи!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...