неделя, 18 март 2012 г.

Бадемов кекс с поширани круши




От както правих макароните преоткрих любовтта си към ядките. Имаше период от време, през който се изхранвах само с ядки- в сурово и печено състояние. В който и магазин да вляза напоследък, отделям най-много време за разглеждане на сектора с ядки. Съответно, се сдобих с доста разновидности на бадемите- филитирани, на брашно, цели ... И понеже скоро наближава рождения ден на моят прекрасен съпруг, и понеже той обожава круши и бадеми реших да разпитам Гугъл какво ще ми предложи в тази комбинация. Ето тази рецепта закова вниманието ми заради оригиналното представяне и лесното изпълнение. Открих я на сайт, от който често си пазарувам- Теско гросери.
Първо започваме с поширането на крушите- това е метод, който цели да запази продукти, които лесно се разпадат при термична обработка в първоначалната им форма, а самият процес е варене на слаб огън с подправки.В случая използвах една пръчка канела, около 10 пирончета карамфил, няколко зърна кардамом и половин лимон, нарязан на кръгчета. Крушите се белят от кората, като се запазват и дръжките им. Изрязват се леко от долната страна и с нож внимателно се дълбаят колкото да се почистят семките. След това се варят на слаб огън, заедно с подправките и литър вода, в която сме добавили 1/2 ч.ч захар и 3 ч.л мед.
Докато това се случва можете да си приготвите кексовата смес, за която са нужни:

3 с.л масло /на стайна температура/
1/2 ч.ч захар
2 яйца
1 ч.л ванилова есенция /аз използвах ванилова захар на д-р Йоткер- 1 пакетче/
1/2 ч.л ромова есенция /аз използвах червен ром/
1 ч.ч бадемово брашно
1/4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч животинска сметана с мин. 35% мазнини
1 пак. бакпулвер /на д-р Йоткер/

Маслото се разбива заедно със захарта, около 3 минути на максимална скорост. След това скоростта се намалява и се прибавят едно по едно яйцата, като изчакваме всяко да се поеме изцяло от сместта. Продължаваме, добавяйки есенциите, сметаната, както и брашната с бакпулвера до
получаване на хомогенна смес. Сладкиша е добре да се пече във формички за суфле /ramekins/, които се намазняват предварително, сипват се на 1/3 от обема от сместта, а по средата слагаме цяла поширана круша, като с лек натиск я наместваме до дъното на формичката. Печем на 180 градуса около 30-35 минути.
Бях изкушена да добавя и шоколадов чипс към рецептата, но се въздържах. Но следващият път няма да пропусна, а това ще е скоро, защото този десерт се оказа истинска наслада за сетивата. Опитайте и вие- Бон Апети!

3 коментара:

  1. Това е страхотен десерт! Снимките са много добри! Тортите и сладкишите с круши са ми любими! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Хареса ми много предложението ти, Мария.
    Напоследък обаче не намирам бадемово брашно никъде, преди имаше в Кауфланд, но вече не. Би ли споделила откъде го купуваш, макар че видях, че си от Стара Загора, аз съм от София.

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря ви за коментарите
    Весела, това е брашно на фирма Балчо- опаковат биопрдукти, предполагам го имат във всеки магазин за здравословни храни
    ех, поне при вас има в София разнообразие
    единствения недостатък на това брашно е, че е тъмно- вероятно е от небелени бадеми

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...