четвъртък, 15 декември 2011 г.

Парти кюфтенца с булгур и кашкавал




Ох, колко претенциозно заглавие измислих :) Всъщност, това са си обикновени кюфтенца, с булгур вместо хляба за спойка, с настърган кашкавал, поляти с обикновен доматен сос. Ето как ги приготвих:

600 грама кайма /за около 30 малки кюфтенца/
2 малки яйца
1 малка глава лук
100 грама кашкавал
3 с.л пшеничен булгур
сол, кардамом, черен пипер
брашно за овалването /аз ползвах пълнозърнесто такова/

за доматеният сос:

1 буркан доматен сок
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
сол
индийско орехче
куркума
млян джинджифил
1 ч/л захар

Грамаж за подправките не съм дала, защото са опционални, може да прибавите или да махнете тази, която не ви харесва.
Омесваме каймата с яйцата и подправките, прибаваме настъргания кашкавал и булгура. Правиме кюфтенца с големината на орех и овалваме в брашно. Нареждаме кюфтенцата в тавичка и наливаме 1/2 чаша вода. Запичаме за около 20 минути на максимални градуси. През това време приготвяме соса, като задушаваме ситно нарязаните лук и чесън в малко мазнина, добавяме доматения сок, а накрая и подправките. Ако е по-рядък може да разтвориме лъжица брашно с малко вода и да добавим за сгъстяване.
След като са готови кюфтенцата ги заливаме със соса и поднасяме с настърган пармезан.

1 коментар:

  1. С удоволствие бих си спретнала едно вечерно парти в компанията на тези кюфтенца :) Много вкусно звучи рецептата и трябва да се пробва! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...