неделя, 11 декември 2011 г.
Фалафели
Рецептата за тези постни кюфтенца взех от блога на любима моя съфорумка- Даниела "В кухнята на моето семейство". Признавам, че си облизах пръстите, толкова са точни съставките, че и дума не може да става, че това не е истински фалафел. Аз пропуснах пресния кориандър, както и магданоза, защото първото е трудно да намеря, а второто забравих да купя :) И така, ето и рецептата:
Продукти за фалафела:
250 гр (1 1/3 ч.ч ) сух нахут
1 литър вода
3-4 с.л булгур
1 голям или 2 малки глави лук нарязани на ситно
5 силидки чесън, смачкани
3 с.л. смлян кимион – сложих 1 ч.л
1 с.л. смлени зърна кориандър
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол или на вкус
щипка до ¼ ч.л черен пипер – сложих ¼ ч.л
опционално: щипка кардамонови зърна
3-4 с.л. брашно от нахут или пълнозърнесто брашно или трохи пълнозърнест хляб – сложих 3 с.л. типово брашно
олио за пържене, достатъчно да покрие фалафелите
Приготовление:
Зърната сух нахут се накисват във водата и се оставят да преседят 1 нощ. След това изцеждате добре и смилате в кухненския блендер.
В дълбока купа се поставят смлените зърна нахут, булгурът, лукът, чесънът, бакпулверът, подправките. Смесват се добре и сместа се оставя да почине около 45 минути. След това добавете брашното и ако сместа е станала прекалено гъста може да добавите малко вода. С мокра лъжица и мокри ръце оформете малки топчета, като загребвате пълна с връх лъжица. Трябва да се получат 12-18 топчета.
След като оформите фалафелите, ги оставете да починат отново за около 30 минути /за да запазят формата си и да се пържат по-лесно/. Аз ги овалях в пълнозърнесто брашно.
В тигана се загрява олиото, така че кубче хляб да покафенее за 45 секунди. Слагате първата партида фалафели и леко намалявате котлона. Не слагайте следващата партида, преди да извадите всички готови фалафели. След това засилете отново котлона при слагането и го намалете леко след 10 тина секунди.
Извадете върху кухненска хартия и оставете да попие излишната мазнина.
Можете да ги консумирате като предястие, а може и да си направите сандвич- в арабска питка с много зеленчуци /маруля, зеле, домати,краставици и лют сос/.
Комбинацията от подправки тук е толкова неустоима, че мисля за в бъдеще да я ползвам и за месните кюфтенца.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Мими, печени на фурна стават по-вкусни и по-здравословни :) Опитай следващия път! И задължително с чесново сосче :)
ОтговорИзтриванеправа си, Мая- другия път задължително печени, за да хапнат и децата
ОтговорИзтриванечесново сосче за пости- ммм, не мисля, ако е на млечна основа
С удоволствие ще пробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеАз ги предпочитам пържени:)