сряда, 21 декември 2011 г.

Лесен пълнозърнест хляб




Още една рецепта тази вечер :)
Наскоро отвориха Био магазин в нашият град и съм чест посетител, не е обилно зареден, но има доста неща за пробване. Последният път като отидох купих корнфлейкс за децата и килограм пълнозърнесто брашно. И естествено трябва да се пробва брашното :)
За да е изцяло постен хляба го приготвих със зехтин. Понеже от дозата се получават две хлебчета, в едното добавих и шепа белени слънчогледови семки- стана божествено вкусен. Май това ще ми стане любимият за приготвяне хляб :)

300 мл. гореща вода
1 с.л мед
1 ч.л сол /ползвам хималайска/
2 с.л зехтин
3 ч.ч пълнозърнесто брашно
1 пак. мая за хляб /7 гр. на д-р Йоткер/
1 ч.ч бяло брашно и още 1/2 за доомесване

Разтворете меда в горещата вода, добавете зехтина и солта. Прибавете и пълнозърнестото брашно, а в чашата с бяло добавете и маята за хляб. Тъй като пълнозърнестото брашно е "слабо" се нуждае от повече месене от колкото хляба само от бяло брашно, месете докато получите плътно, но меко тесто. Разделете на две и оформете две хлебчета, като всяко удължите в двата края. Направете разрези под ъгъл на хлебчетата. Оставете да втаса като удвои обема си, след което печете около 50 минути на 180 градуса на фурна с вентилатор. Може да подложите и съдинка с вода на дъното на фурната, за да получите по-хрупкава коричка.
Следващите публикации ще са посветени на Коледа и Бъдни вечер- рецепта за Капама, аспержи с бекон и гъби, и още два вида сладки :) Очаквайте скоро ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...